Home Energetika Italija kaznila VW zbog varanja na eko testovima

Italija kaznila VW zbog varanja na eko testovima

by Agencije

Talijanska agencija za zaštitu od monopola kaznila je njemački Volkswagwen (VW) s 5 milijuna eura zbog dezinformiranja kupaca u vezi emisije ispušnih plinova kod vozila na dizelski pogon.

Talijanska je agencija u ponedjeljak njemačkom proizvođaču vozila, zbog ugradnje softvera koji je prikazivo lažne rezultate na testovima ispušnih plinova kod dizelskih vozila, izrekla najveću moguću zakonsku kaznu.

VW najavio je žalbu Upravnom sudu. Istaknuo je kako sa svojom talijanskom podružnicom krajnje otvoreno i transparentno surađuje s vlastima kako bi pomogli utvrditi činjenično stanje i sigurni su da će njihova žalba biti dobro utemeljena.

VW je priznao u rujnu prošle godine da je instalirao nezakonit softver koji deaktivira kontrolu onečišćenja na više od 11 milijuna dizelskih vozila u svijetu, što je izazvalo najveću poslovnu krizu u njegovoj povijesti. Kompanije je već izdvojila 16,2 milijardi eura za tehničke popravke na automobilima, otkup vozila i pravne troškove.

Prošloga je tjedna Južna Koreja zabranila prodaju 80 modela Volkswagena (VW) vezano uz varanje na emisiji ispušnih plinova, a VW u toj zemlji čeka i novčana kazna od 16 milijuna dolara, Zbog istog slučaja VW-u prijete kazne i u mnogim drugim državama, kao i kriminalističke istrage.

Related Posts