Home Ekonomija Italija će hiperkapitalizirati banku Monte Paschi di Siena

Italija će hiperkapitalizirati banku Monte Paschi di Siena

by Agencije

Talijanska banka Monte Paschi di Siena bit će sukladno zahtjevu Europske središnje banke (ECB) o dokapitalizaciji u iznosu 8,8 milijardi eura ′hiperkapitalizirana′ ali ne i ′pretjerano kapitalizirana′, ustvrdio je u četvrtak u novinskom intervjuu talijanski ministar gospodarstva.

Pomoć vlade u Rimu trećem po veličini zajmodavcu u Italiji bit će primjer za buduće rješavanje sličnih problema u Europi, ocijenio je Pier Carlo Padoan u razgovoru za poslovni list Il Sole 24 Ore.

Dodao je također da u vladi ne planiraju izuzeti dionice talijanske banke iz burzovne kotacije, izrazivši nadu da će suspenzija trgovine Monte Paschinim dionicama biti uklonjena što je prije moguće.

Talijanski ministar ističe također kako se ne može osporiti procjena ECB-a s početka tjedna, prema kojoj talijanskoj banci treba dodatnih 8,8 milijardi eura kapitala. U banci su manjak kapitala procijenili na pet milijardi eura.

Padoan ipak dodaje da bi bilo “korisno, ako ne i pristojno” da je ECB detaljnije objasnio kriterije koje su koristili pri donošenju te procjene.

Related Posts