Istraživanje Plattsa: Crna Gora ima skuplje gorivo nego li Luksenburg

Cijene goriva u Crnoj Gori, nakon najnovijeg poskupljenja zbog uvođenja naknade za autoput, među najvišim su u regionu i veće i od onih u Luksemburgu, navodi se u istraživanju Plattsa, a prenosi MINA. 

Gorivo je, naime, skuplje nego li u većini zemalja regije, ali i od Luxenburga, zemlje s najvećim BDP-om u regiji te stoji 1.27 eura za eurosuper 95 ili za eurodizel 95 1.15 eura.  Cijena eurosupera 95 u Luksemburgu iznosi 1,22 eura, eurosuper 98 stoji 1,28 eura, dok se eurodizel može kupiti za 1,05 eura.

Cijene goriva u Crnoj Gori, ovoga su tjedna povećane za sedam centi, nakon što je Vladinom dopunom Uredbe o načinu utvrživanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u cijene naftnih derivata uključena naknada za izgradnju autoputa i financiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litri. U Europi je najskuplje gorivo u Nizozemskoj,  litra eurosupera 95 je1,69 eura, dok eurosuper 98 stoji 1,76 eura, a eurodizel 1,35 eura. Najjeftinije gorivo imaju građani Rusije, gdje litra eurosupera 95 stoji 58 centi, a eurodizela 56 centi.