Ispravit ćemo graničnu crtu sa BIH na Bilom brigu

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić razgovarao je u petak na radnom sastanku s čelnicima Sinja o graničnome prijelazu s Bosnom i Hercegovinom Bilome brigu, udaljenom 15-ak kilometara od toga grada, te je najavio da će se ispraviti pogrešno ucrtana granična crta za koju je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Kristina Križanac rekla kako je pomaknuta od dva i pol do tri kilometra u dubinu teritorija Hrvatske.

“Konstatirali smo da je granična crta pogrešno ucrtana i u tom smislu ćemo pristupiti ispravku. Mi ćemo učiniti sve da taj granični prijelaz bude na samoj granici”, rekao je ministar Orepić novinarima nakon sastanka. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Kristina Križanac podsjetila je kako su teškoće s graničnim prijelazom Bilim brigom počele prije godinu i pol, kad je počela gradnja novoga prijelaza.

Novi granični prijelaz pomaknut je u dubinu teritorija Republike Hrvatske. Tada je Gradsko vijeće jednoglasno odlučilo da se taj problem preispita, o čemu smo izvijestili ovlaštene institucije, od kojih očekujemo očitovanje, rekla je Križanac. Po njezinim riječima, novi granični prijelaz Bili brig posebice je pogodio sinjske pčelare jer su njihova imanja na kojima se bave pčelarstvom ostala s one strane granice.

Dodatni problem pčelarima jest što taj granični prijelaz radi od šest do 22 sata, a oni svoje proizvode i opremu prevoze obično kasnije noću jer je priroda pčelarstva takva, rekla je Križanac.

Ministar Orepić dodao je kako će se to promijeniti te da će granični prijelaz Bili brig biti otvoren 24 sata na dan. Na novinarsko pitanje hoće li se granični prijelaz Bili brig, koji je dosad služio za malogranični promet, prekategorizirati u međudržavni jer je to, kako je rekao novinar, najbliži ulaz iz srednje Dalmacije u BiH, ministar Orepić je odgovorio kako će se poduzeti aktivnosti za takvu prekategorizaciju. “Mi smo prepoznali interes da to bude međunarodni granični prijelaz i mi ćemo s naše strane učiniti da do toga dođe. To je naš cilj i idemo u tom smjeru”, istaknuo je, dodajući da je za prekategorizaciju graničnog prijelaza Biloga briga potrebno ispuniti tehničke uvjete i s hrvatske i s bosanskohercegovačke strane, to jest regulirati prilazne ceste. Također je rekao kako je na tom području planirano postaviti tri kamere radi zaštite šumskih dobara od požara.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Orepić je rekao kako neće moći pristupiti reorganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova koju je najavljivao jer je sada tehnički ministar. “Ali jučer smo završili prijedlog reorganizacije i ljudi od struke napravili su ogroman posao. Na nacionalnoj osnovi bilo bi 339 ustrojbenih struktura manje”, istaknuo je Orepić govoreći o prijedlogu reorganizacije MUP-a. Dodao je da će novi ministar unutarnjih poslova “imati gotov posao” te da će radna skupina uskoro definirati što je to hrvatski policajac – od izgleda do sposobnosti.Na pitanje je li Most spreman ponovno pregovarati s HDZ-om pošto je Tomislav Karamarko dao ostavku na dužnost stranačkog predsjednika, Orepić je kratko odgovorio:

“Hvala lijepa. HDZ ima svojih velikih problema.” Na pitanje hoće li izlazak Velike Britanije iz EU utjecati na putovanje Hrvata s putovnicom u Veliku Britaniju, Orepić je odgovorio: “Pitate me puno u ovom trenutku.”

You may also like