Ispravak: Grupacija ENNA dat će ponudu za preuzimanje Luke Ploče

Ispravak
Dana 26. ožujka 2019. na portalu energypress.net objavljen je članak pod naslovom Grupacija ENNA želi povećati udjele u Luci Ploče.

U tekstu je stajalo “..te sada kroz inicijalnu ponudu dionica radi na povećanju svog 25-postotnog udjela u Luci Ploče, …”, međutim ne radi se o inicijalnoj ponudi već o ponudi za preuzimanje u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava. Stoga, ovim putem, na zahtjev Grupacije ENNA, temeljem  Zakona o medijima objavljujemo ispravak netočne informacije objavljene u članku.

Ispravljen tekst donosimo u nastavku.

Nakon dinamične prošle godine ENNA grupa, 2019. godinu će posvetiti konsolidaciji poslovanja i osnaživanju vlastitih kapaciteta.

Grupacija, koja objedinjava energetiku, ali i transport i skladištenje, te brojne druge djelatnosti, 2018. je završila s rastom prihoda od 29%, odnosno 10,88 mlrd. kuna, od čega je 7,8 milijardi ostvareno u inozemstvu, gdje su prihodi u odnosu na prethodnu godinu porasli za 43 posto.

Ipak, grupacija će ostvariti nešto manju dobit prija kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) koja iznosi 229 milijuna kuna (2017. – 313 mil. kn). Kada se promatraju samo financijski podaci PPD-a tu su brojke nešto lošije nego 2017. i može se govoriti o EBITDA od 155 mil. kuna (u 2017. – 306 mil. kn) i dobiti od 112 milijuna kuna (u 2017. – 253 mil. kn).

Za poslovanje u inozemstvu ENNA je u Švicarskoj osnovala tvrtku PPD Global preko koje ostvaruje pristup burzama plina kako bi optimirala svoj portfelj, a pružaju i usluge hedginga.

PPD je u partnerstvu s INA-om investirao 150 mil. kn u Petrokemiju, a povećaje je i udio u Pevecu na 37,5 posto te sada krozponudu za preuzimanje, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava,  radi na povećanju svog 25-postotnog udjela u Luci Ploče, što očekuju realizirati kroz otprilike mjesec i pol dana.

Željeznički transport snažno je rastao s 1166 prezeveznih vlakova u 2017. na čak 2417 vlakova pa sada drže otprilike 30 posto ukupnog tržišta. Ovih dana je u rad puštena bioenergana snage 0,5 MW u Vukovaru vrijedna 24 mil. kn. a grupa je investirala 112 mil. kn u ESCO projekte u OB Varaždin i Policijsku akademiju u Zagrebu.

Fokus ove godine bit će im na Petrokemiji u kojoj se trenutno provodi operativno i financijsko restrukturiranje kojem pripomaže duži rok plaćanja glavne sirovine plina.

Tvrtka je zainteresirana za kupnju distributera plina u Hrvatskoj, ali ističu da su dosadašnje cijene postignute na natječajima bile nerealno visoke.

PPD je zainteresiran za dobavu LNG-a preko krčkog LNG-terminala u budućnosti, ali kažu da dugoročan zakup kapaciteta za sada nisu procijenili kao dobar poslovni potez.

You may also like