Islamska država u protuofenzivi

U borbama između pripadnika džihadističke skupine Islamske države (IS) i sirijskih pobunjenika na sjeveru Sirije pored turske granice ubijeni su deseci ljudi u zadnja dva dana, nakon što je IS nastavio ofenzivu, priopćio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Ekstremisti IS-a ušli su u grad Mareu pod kontrolom pobunjenika u subotu ujutro, upotrijebivši u napadu barem dva automobila-bombe, a sukobi su se nastavili kasnije tijekom dana, naveo je SOHR.

Napredovanjem džihadista u petak Marea je odsječena od Azaza, drugoga ključnog grada pod pobunjeničkom kontrolom. To je u zadnje dvije godine najveće teritorijalno postignuće IS-a u pokrajini Alepu, dodaje opservatorij.

Pripadnici IS-a počeli su još krajem prošle godine napadati položaje pobunjeničke frakcije koja se bori pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA), no sukobi su se zadnjih tjedana pojačali. U borbama u zadnja dva dana ubijeno je najmanje 27 civila, ali i 47 militanata, objavio je SOHR. Koalicija pod vodstvom SAD-a izvela je zračne napade na položaje IS-a u jednom od sela koje su džihadisti zauzeli od pobunjenika, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

You may also like