Islamska država u defenzivi i sarkastični Trump

Sirijske demokratske snage (SDF) potpomognute američkim zračnim udarima preuzele su potpun nadzor nad sjevernim gradom Manbidžom blizu turske granice odakle su se povukli svi borci ekstremističke Islamske države (IS), rekao je u petak glasnogovornik SDF-a.

SDF sada pročešljava grad nakon što su se povukli svi militanti IS-a, javlja Reuters i prenosi da su oslobodili 2000 civila koje su kao taoce uzeli militanti IS-a pri povlačenju. “Grad je sad potpuno pod našim nadzorom, no sada provodimo operaciju čišćenja”, rekao je agenciji Reuters glasnogovornik SDF-a Šarfan Darviš iz Kurdskog vojnog vijeća.

Agencije su ranije prenijele da je IS oteo 2000 civila koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbidža i da je među njima bilo žena i djece. Demokratske snage Sirije (DFS), potpomognute savezom Kurda i Arapa u petak su objavile da je “oslobođen” Manbidž blizu turske granice iz ruku IS-a nakon ofenzive koja je trajala više od dva mjeseca kako bi se iz grada protjerala ta ekstremistička skupina. DFS je počeo veliku ofenzivu krajem svibnja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kako bi oslobodio Manbidž koji je IS držao od 2014.

Vođa ogranka takozvane Islamske države za Afganistan i Pakistan ubijen je američkom bespilotnom letjelicom u istočnoj pokrajini Afganinstana, rekao je u petak veleposlanik te zemlje u Pakistanu. “Mogu potvrditi da je lider ISIS-a (kratica za Islamsku državu) Hafiz Said Khan zajedno s visokim zapovjednicima i borcima poginuo u napadu bespilotnom letjelicom 26. srpnja u okrugu Kot u pokrajini Nangharhar u Afganistanu”, rekao je Omar Zakhilval, veleposlanik Afganistana u Pakistanu.

Glasnogovornik američke vojne koalicije u Kabulu rekao je da ne može potvrditi ta izvješća no da dužnosnici provode istragu.Ako se potvrdi smrt Hafiza Saida Khana bit će to udarac naporima Islamske države, koju Arapi nazivaju Daesh, a angloamerikanci ISIS, da proširi svoju vlast i džihadističke napade na Afganistan i Pakistan.

Nadalje, bio bi to drugi američki udarac ubojstvom visokog zapovjednika IS-a za tu regiju zadnjih mjeseci. U svibnju je bespilotnom letjelicom u Pakistanu ubijen talibanski afganistanski vođa mula Mulah Akhtar Mansur.

IS je ovaj tjedan preuzeo odgovornost za napad na bolnicu u kojoj je ubijeno najmanje 74 osoba u pakistanskome gradu Keti, a odgovornost su za taj napad preuzeli i pakistanski talibani.  Khan je bivši član pakistanskog ogranka talibana koji je prisegnuo na odanost IS-u. Afganistanske obavještajne službe tvrdile su i lani da je ubijen, no to nije bilo nikada potvrđeno.

Republikanski kandidat za predsjedničke izbore Donald Trump u petak je rekao da je bio sarkastičan kada je optužio predsjednika Baracka Obamu i bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton za osnutak Islamske države.

Donald Trump optužio je u srijedu navečer Obamu da je “stvorio” ekstremističku Islamsku državu (IS), a suosnivačica je Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja demokrata s kojom će se republikanac Trump natjecati za ulazak u Bijelu kuću.

Na skupu u Fort Lauderdale na Floridi milijarder je ponajprije optužio Baracka Obamu da je posijao “kaos” na Bliskom istoku, a zatim mu je pripisao utemeljenje IS-a.

Više od 70 republikanaca, šokiranih kampanjom milijardera Trumpa i zabrinutih opasnošću da bi stranka u studenom mogla skrenuti, zatražili su da stranka prekine financirati kampanju i da se radije usmjeri na parlamentarne izbore koji će se održavati istodobno s predsjedničkim, otkriva dnevni list Politico. “Oni ne razumiju sarkazam?” napisao je na društvenoj mreži Twitter republikanski kandidat, i kao i obično obrušio se na medije, napose na mrežu CNN.

Drugi put u nekoliko tjedana Trump spominje sarkazam u pokušaju smirenja oluje kritika koju je sam pokrenuo.

You may also like