Islamska država tek treba pretrpjeti trajni poraz

Kraj velikih vojnih operacija protiv Islamske države ne znači da su SAD i saveznici trajno porazili tu militantnu skupinu, kazao je američki državni tajnik Rex Tillerson said u utorak.
Tillerson, govoreći u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv Islamske države, također je kazao da je Washington odlučio osigurati dodatnih 200 milijuna dolara pomoći za stabiliziranje oslobođenih područja u Siriji.

“Kraj velikih vojnih operacija ne znači da smo trajno porazili IS”, kazao je.

 “IS ostaje ozbiljna prijetnja stabilnosti regije, našim domovinama i drugim dijelovima svijeta”.

Militanti koji su izgubili sav teritorij koji su držali u Iraku su na korak do poraza u Siriji i pokušavaju osvojiti teritorije u drugim zemljama u kojima su aktivni, kazao je dodajući: “Ne smije se dozvoliti da se povijest ponovi negdje drugdje”.

“U Iraku i Siriji IS se pokušava preobraziti u pobunu. U mjestima poput Afganistana, Filipina, Libije, Zapadne Afrike i drugih pokušava osvojiti i osigurati utočišta”.

Tillerson kaže kako je zabrinut nedavnim događajima na sjeverozapadu Sirije gdje je Turska u siječnju pokrenula napad na američke saveznike Kurde koje smatraju prijetnjom svojoj južnoj granici dodajući da je vrlo svjestan turskih “legitimnih sigurnosnih razloga”. (Agencije)

You may also like

0 comments