Islamska država srušila najvažiji dio hrama u Palmiri

Džihadisti skupine Islamska država dignuli su u zrak dio hrama Bel, smatranog najvažnijim u antičkom gradu Palmiri u Siriji, objavila je u ponedjeljak nevladina organizacija i aktivisti.

Džihadisti, koji zauzimaju prostrana područja u zemlji zahvaćenoj građanskim ratom, 23. su kolovoza uništili hram Baalšamin, najvažnije svetište u Palmiri nakon Bela, po Muzeju Louvre u Parizu. U nedjelju je IS postavio eksploziv unutar hrama Bel, uništivši djelomično zdanje, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Muhamed Hasan al-Homsi, aktivist iz Palmire, također je ustvrdio da je došlo do djelimična razaranja hrama. “Koristili su posude i bačve ispunjene eksplozivom, unaprijed pripremljene”, koje su uništile unutrašnjost hrama, rekao je on.

Glavni direktor za starine u sirijskim muzejima Mamun Abdelkarim izjavio je, međutim, da nije u mogućnosti potvrditi to razaranje. “Glasine o takvim ruševinama stalno kolaju i treba biti oprezan s tim tipom informacija”, rekao je sirijski dužnosnik koji je i sam objavio uništavanje hrama Baalšamin.

You may also like

0 comments