Islamska država preuzela odgovornost za napad u Las Vegasu

Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Las Vegasu u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, tvrdeći da je napadač prije nekoliko mjeseci prešao na islam, no američki dužnosnici tvrde da za to ne postoje dokazi, prenose agencije.
Najmanje 50 ljudi ubijeno, a više od dvjesto ranjeno u pokolju na glazbenom festivalu u Las Vegasu kojeg je izveo usamljeni napadač, kasnije identificiran kao Stephen Paddock, pucavši na publiku festivala Route 91 Harvest na kojemu je bilo oko 22 tisuća ljudi.

Islamska država je putem svoje novinske agencije Amaq priopćenjem preuzela odgovornost za taj napad, tvrdeći da je napadač prije nekoliko mjeseci prešao na islam, prenosi Reuters.

Dvoje visokih američkih dužnosnika odbacilo je te tvrdnje i naglasilo kako nema razloga vjerovati im, a jedan od njih je istaknuo kako je poznato da je 64-godišnji napadač ranije imao psihološke probleme, dodaje Reuters.

Šerif Joe Lombardo je otkrio kako je Paddock ubijen nakon što su snage sigurnosti koristile eksploziv da uđu u hotelsku sobu u kojoj se on nalazio, te je rekao kako ne postoje informacije o njegovoj vjeroispovijesti, prenosi dpa. “Ne poznajemo napadačev sustav vjerovanja”, naglasio je Lombardo.

Američki predsjednik Donald Trump uskoro će se obratiti američkim građanima u vezi tog masakra.

Iračka vojska i šijitske paravojske u ponedjeljak su oslobodile zračnu bazu iz ruku Islamske države, objavila je vojska koja je tom pobjedom dobila stratešku prednost na sjeveru države u ofenzivi prema gradu Hawija.

Irak je 21. rujna pokrenuo ofenzivu za protjerivanje Islamske države iz Hawije koja leži zapadno od naftom bogatog grada Kirkuka i koja je jedno od dva područja te države koja su i dalje pod kontrolom militantne skupine.

Zapovjednici iračke vojske istaknuli su da je zračna baza Rashad, koja se nalazi 30 kilometara južno od Hawije, bila mjesto za obuku i logistička baza islamista. Oni su tu bazu osvojili 2014., nakon kolapsa iračke vojske.

“Nakon brze obnove, zračna će baza igrati ključnu ulogu za iračke snage, omogućujući helikopterima prijenos vojnika i oružja za bilo kakvu operaciju uspostavljanja sigurnosti na sjeveru”, rekao je potpukovnik Salih Yaseen.

“Zračna će baza pomoći u uništenju terorističkih skloništa u planinskim područjima u blizini Kirkuka, te ukloniti bilo kakvu moguću prijetnju energetskim postrojenjima i naftnim poljima”, dodao je Yaseen.

Hawija, grad koji se nalazi sjeverno od Bagdada, kao i dio teritorija uz sirijsku granicu koji se nalazi zapadno od iračke prijestolnice, posljednji su dijelovi Iraka koji su i dalje pod kontrolom Islamske države.

Samoprozvani kalifat te militantne skupine kolabirao je u srpnju kad su iračke snage uz pomoć američke vojske oslobodili Mosul, drugi najveći grad u Iraku, nakon devet mjeseci teških borbi.

You may also like

0 comments