Islamska država preuzela odgovornost za napad u Belgiji

Islamska država (IS) preuzela je u nedjelju odgovornost za napad mačetom u kojem su u subotu ozlijeđene dvije belgijske policajke, objavila je na Twitteru islamistička novinska agencija Amaq.

Nešto prije toga, tužitelji su identificirali napadača kao 33-godišnjeg Alžirca K.B. koji od 2012. živi u Belgiji. On je tijekom napada u Charleroiu uzvikivao “Allahu Akbar” (Bog je velik). Pošto je mačetom ozlijedio dvije policajke, upucan je i kasnije umro od zadobivenih ozljeda.

Nosio je ruksak u kojem nije pronađen eksploziv ni oružje, rekli su istražitelji. Rano u nedjelju policija je uhitila muškarca s mačetom u Liegeu, gradu na istoku Belgije. Radi se o muškarcu turskog porijekla koji nije upotrijebio mačetu niti je otprije poznat policiji.

Islamistički bombaši su u ožujku u Bruxellesu ubili 32 osobe, a brojni počinitelji napada u Parizu u studenom, kada je poginulo 130 ljudi, bili su belgijski državljani.

Belgija i njezina prijestolnica Bruxelles, u kojem se nalaze institucije Europske unije i sjedište NATO-a, trenutno su na sigurnosnoj razini 3 od maksimalnih 4, što upućuje na “moguću i vjerojatnu” prijetnju.

You may also like