Islamska država predstvalja stvarnu vojnu prijetnju

Malezijski premijer Najib Razak izjavio je da Islamska država (IS) predstavlja “vrlo stvarnu” prijetnju toj zemlji, nekoliko sati nakon što je regionalno krilo IS-a upozorilo da će počiniti napade u Maleziji zbog uhićenja njegovih pristaša.

“Ta je prijetnja vrlo stvarna i moja vlada je smatra jako ozbiljnom”, rekao je Najib na konferenciji o ekstremizmu. “To je izazov s kojim smo suočeni diljem svijeta. Ni mi u Maleziji nismo imuni na tu opasnost.” Policija je priopćila u nedjelju da je uhitila sedmoricu osumnjičenih pristaša IS-a koji su planirali napade diljem zemlje. Osumnjičeni su posjedovali streljivo, knjige o džihadu, zastave IS-a i propagandne video snimke.

Policija navodi da su na video snimci, na kojoj se prijeti Maleziji napadima, operativci militantne skupine Katibah Nusantara koji govore pod logom IS-a. Prema policiji, toj snimci se pridaje važnost jer je prva snimka Islamske države na Malajskom poluotoku.

Islamska država (IS) je objavila video snimku koja navodno prikazuje devet osumnjičenih pariških napadača prije nego što su počinili napade u francuskoj prijestolnici 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi, javlja BBC u ponedjeljak.

Snimka prikazuje neke od muškaraca kako odsjecaju glave zarobljenicima i provode vojnu obuku na Bliskom istoku. Također prikazuje lokacije koje su napadnute u francuskoj prijestolnici. Video snimka završava s britanskim zastupnicima koji daju potporu zračnim udarima protiv IS-a u Siriji. Snimka je objavljena putem medijskog kanala IS-a, priopćila je promatračka skupina Site.

Predsjednik Francois Hollande je izjavio da ta snimka neće zaustaviti Francusku u borbi protiv terorizma. “Ništa nas neće zastrašiti, nijedna prijetnja neće pokolebati Francusku u toj borbi”, rekao je Hollande novinarima u New Delhiju tijekom službenog posjeta Indiji. Po njegovim riječima, napadi u Parizu su isplanirani u Siriji, ali su pripremljeni i organizirani u Belgiji. Site navodi da je video snimljen u Raki, de facto prijestolnici IS-a, prije napada u Parizu.

Na snimci je i muškarac koji jako liči na Abdelhamida Abaaouda, osumnjičenog vođu napada. Abaaoud, belgijski državljanin, poginuo je u policijskoj akciji u stanu u Saint-Denisu nedaleko od Pariza, nekoliko dana nakon napada. Devet osumnjičenih napadača poginulo je 13. studenoga ili nekoliko dana nakon, a još su dva u bijegu. Nije poznato zašto je snimka, koja opisuje napadače kao “lavove” koji su “bacili Francusku na koljena”, objavljena više od dva mjeseca nakon napada. Reuters navodi da autentičnost snimke nije neovisno potvrđena. Francusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati snimku, a nema ni komentara iz ureda premijera.

Američki potpredsjednik Joe Biden i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su u subotu na sastanku u Istanbulu o načinima produbljivanja suradnje u borbi protiv Islamske države (IS), priopćila je u nedjelju Bijela kuća. Dvojica su državnika razgovarala i o “važnosti deeskalacije nedavnih napetosti između Turske i Iraka na način koji poštuje irački suverenitet”, navodi se u priopćenju.

You may also like

0 comments