Islamska država odrubila glavu bivšem ravnatelju Palmire

Pripadnici terorističke skupine Islamske države odrubili su glavu bivšem ravnatelju starina antičkog grada Palmire u središnjoj Siriji, doznaje se u srijedu. Kaleda al-Assaada, u dobi od 82 godine, pogubila je džihadistička ekstremistička skupina u utorak poslije podne u Palmiri u središnjoj pokrajini Homs, izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP voditelj sirijskog ureda za starine i muzeje Maamoun Abdelkarim.

“IS je pogubio jednog od najistaknutijih stručnjaka za starine”, rekao je Abdelkarim. Na džihadističkim internetskim stranicama objavljene su fotografije na kojima se vidi tijelo na kojemu je pričvršćena oznaka da je riječ o al-Assadu. IS mu predbacuje pružanje potpore sirijskome režimu na međunarodnim konferencijama u inozemstvu. I Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je o njegovu pogubljenju.

IS je u svibnju zauzeo Palmiru u kojoj se nalaze svjetske poznate ruševine drevnog grada koje se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Međunarodna zajednica strahuje da islamisti ondje uništavaju arheološko blago, kao što su činili i u Iraku. Stroga verzija sunitskog islama, koju promiče IS, zabranjuje posjete arheološkim ili povijesnim znamenitostima, a Rigorozni verzija sunitskog islama promovira EI formalno zabranjen posjet arheološkim ili povijesnim znamenitostima, a postavljanje ljudskih ili životinjskih kipova smatra idolopoklonstvom.

You may also like

0 comments