Islamska država odgovorna za napad u Istanbulu

Islamska država odgovorna je za samoubilački bombaški napad u utorak u Istanbulu u kojem je poginulo desetero ljudi, uključujući devetero Nijemaca, a napadač je ušao u zemlju iz Sirije, objavila je turska vlada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u televizijskom je obraćanju javnosti za napad okrivio Islamsku državu, obećavši da će se nastaviti boriti protiv te ekstremističke organizacije. Davutoglu je također telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Izvor iz turske vlade rekao je da su devetero poginulih njemački državljani. Peruansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je među poginulima i jedan peruanski državljanin, dok je jedna Peruanka u napadu ranjena. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je u kontaktu s turskim vlastima i pozvalo je svoje građane u Istanbulu da izbjegavaju gužve. Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus rekao je da je napadač ušao u zemlju iz susjedne Sirije, prenio je CNN Turk. Vjeruje se da je Sirijac rođen 1988.

Dodao je da je u napadu 15 ljudi ozlijeđeno, od kojih je dvoje u teškom stanju. Službeni podaci o mrtvima ne uključuju bombaša. Norveško ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je jedan njihov državljanin zadobio “manje ozljede”. Snažna eksplozija, koja se mogla čuti kilometrima, dogodila se oko 10,15 sati ujutro u središtu Istanbula, na Trgu Sultanahmet na kojem se nalazi muzej Aja Sofija i Plava džamija, poznate turističke atrakcije.  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, govoreći u Ankari, osudio je taj “teroristički” napad i kazao da je počinitelj osoba sirijskog podrijetla.

Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo. Turske vlasti okrivile su za tri velika samoubilačka napada prošle godine Islamsku državu. Islamska država nikada nije preuzela odgovornost za napade u Turskoj. Turska je prošle godine pojačala borbu protiv Islamske države, a ponovno je eskalirao i sukob s kurdskim militantima na jugoistoku zemlje.

U Istanbulu je također bilo sporadičnog nasilja, a odgovorne su uglavnom bile krajnje lijeve skupine. U eksploziji granate na zračnoj luci prošli mjesec poginula je jedna osoba, a nitko nije preuzeo odgovornost. Prije nešto više od godinu dana, jedna žena raznijela se u policijskoj postaji na Trgu Sultanahmet, ubivši jednog policajaca. Odgovornost je preuzela krajnje lijeva skupina DHKP-C, a turski su dužnosnici kasnije kazali da je bila povezana s islamistima. Zadnji veći teroristički napad u Istanbulu dogodio se 2003., kada su militanti vjerojatno povezani s Al Kaidom detonirali četiri kamiona bombe u dva dana, usmrtivši najmanje 57 ljudi. Meta napada bile su židovske sinagoge, banka i britanski konzulat.

Većina od desetero ubijenih u terorističkom napadu u utorak u Istanbulu njemački su državljani, objavile su agencije pozivajući se na izvore u uredu turskog premijera Ahmeta Davutoglua. Izvori su kazali da je Davutoglu nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i rekao joj da su većina žrtava napada njemački državljani, prenosi agencija Reuters. Turski premijer je također kazao da će turske obavještajne službe sa svojim njemačkim kolegama podijeliti sve informacije o terorističkom napadu, za koji se vjeruje da ga je izveo bombaš samoubojica iz Sirije. U eksploziji u utorak prijepodne u središtu Istanbula, na trgu Sultanahmetu koji često posjećuju turisti, poginulo je najmanje deset osoba, a 15 je ranjeno.

Najmanje osam Nijemaca je poginulo, a jedan je ozbiljno ranjen, u samoubilačkom bombaškom napadu u Istanbulu, potvrdio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. “Prošlo je puno godina od kada smo tako jako bili pogođeni terorom kao sada u Istanbulu”, izjavio je Steinmeier.

Snažna eksplozija, koja se mogla čuti kilometrima, odjeknula je jutros oko 10,15 sati u središtu Istanbula, na Trgu Sultanahmet na kojem se nalazi muzej Aja Sofija i Plava džamija, poznate turističke atrakcije, a ubrzo je bilo jasno da se radi o terorističkom napadu kojem je ubijeno 10, a ranjeno 15 ljudi. Turski premijer Ahmet Davutoglu u televizijskom je obraćanju javnosti za napad okrivio Islamsku državu, obećavši da će se nastaviti boriti protiv te ekstremističke organizacije.

You may also like

0 comments