Islamska država ima više boraca nego Al Kaida na vrhuncu

Džihadistička skupina Islamska država (IS) ima širom svijeta desetke tisuća boraca, mnogo više nego što je na svojem vrhuncu imala Al Kaida, rekao je u četvrtak direktor CIA-e John Brennan.

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet Islamske države nisu smanjeni unatoč napretku u borbi protiv te organizacije na terenu, rekao je Brennan u rijetkom javnom saslušanju pred Odborom za obavještajnu zajednicu američkog Senata. “Smatramo da ISIS obučava i pokušava rasporediti operativce za daljnje napade”, rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač, potaknut Islamskom državom, ubio 49 ljudi u Orlandu na Floridi.

Brennan je rekao da CIA još nije utvrdila izravnu vezu između napadača Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije. Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na “gerilsku taktiku”, uključujući napade u inozemstvu. “Resursi potrebni za terorizam jako su skromni i skupina će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorija, ljudstva i novca da bi joj se teroristički kapaciteti značajno smanjili”, rekao je.

CIA je zabrinuta zbog jačanja Islamske države u Libiji, koja ondje ima između 5000 i 8000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji smanjio se na između 18.000 i 22.000 s između 19.000 i 25.000. “Zabrinut sam zbog jačanja Islamske države u Libiji koja bi mogla postati bazom za napade u Europi.. to jako zabrinjava”, rekao je. Upozorio je da europske države još nisu napravile dovoljno u jačanju obavještajne suradnje.

You may also like