Islamska država gubi teritorije, priopćio je Pentagon

Naoružana organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgubila je kontrolu nad 25 do 30 posto teritorije koju je držala u Iraku poslije zračnih udara koalicijskih snaga i ofanzive iračkih snaga sigurnosti, saopćio je Pentagon.

Navode da poslije višemjesečne zračne kampanje koalicijskih snaga, predvođenih SAD-om, a uz podršku iračkih snaga, ISIL ima sve manju kontrolu. Ta organizacija je prije nekoliko mjeseci osvojila veći dio sjevernih i zapadnih dijelova Iraka, citira Tanjug agenciju AFP. Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da su iračke sigurnosne snage i koalicijske zračne snage “bez sumnje nanijele određenu štetu Islamskoj državi”.

Warren je naveo da je ISIL izgubio kontrolu nad teritorijom veličine od 13.000 do 17.000 kilometara kvadratnih. Međutim, s izuzetkom kurdskog grada Kobanija ISIL je zadržao svoje područje utjecaja u Siriji, a zauzeo je i dio teritorije nedaleko od Damaska, te se uspio djelimično utvrditi u izbjegličkom logoru Yarmouku, u južnom dijelu sirijske prijestolnice. Koalicijske snage su od augusta izvele 3.244 napada na ciljeve ISIL-a, od čega 1.879 u Iraku, a 1.365 u Siriji. Prema podacima Pentagona, SAD je izveo blizu 80 posto napada.

AFP dodaje da će se kasnije tokom dana u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama sastati sa iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem. (Agencije)