Islamska država boji se jedino izraelskih snaga sigurnosti

Izraelska vojska je jedina koje se teroristička skupina ISIS boji, tvrdi novinar Jurgen Todenhofer, koji se uspio infiltrirati među njihove trupe, te se izvući bez posljedica.

On je proveo 10 dana među pripadnicima takozvane Islamske države, a sve je dokumentirao u knjizi. On je u intervjuu za Jewish News kazao da se ISIS boji izraelske vojske jer su prejaki za njih. “Misle da se mogu nositi s vojskom SAD-a ili Velike Britanije, jer te vojske nemaju iskustva s gerilskim ratovanjem. Ali znaju da Izraelci imaju iskustva s tim, i da su jaki protiv njihovog gerilskog ratovanja”, tvrdi Todenhofer.

ISIS je tijekom prošle godine u nekoliko propagandnih videa tvrdio da “niti jedan Židov neće ostati u Jeruzalemu”, te da će “svijet izliječiti od bolesti koje uzrokuju Židovi”. Independent piše da postoje tvrdnje o prisutnosti ISIS-ovih terorista u Palestini i pojasu Gaze, ali da do sada niti jedan teroristički napad nije izveden na području Izraela ili Palestine. Todenhofer je istakao činjenicu da je druga teroristička skupina Al-Qaeda “kikiriki” u usporedbi s ISIS-om, jer se uspio naći sa liderima i sljedbenicima ISIS-a u glavnom uporištu ove organizacije, u gradu Mosulu. “Oni žele dokazati da takozvana Islamska država radi. Mislio sam da ću upoznati brutalnu terorističku grupu, ali sam upoznao brutalnu zemlju”, kaže njemački novinar.

Inače, Izrael nije dio koalicije na čelu sa SAD-om, koja bombardira ISIS-ove položaje u Iraku i Siriji, ali sudjeluju u distribuciji informacija koje pomažu zemljama opredijeljenim na zaustavljanje terora koji ISIS širi već duže vrijeme.

Kontroverzna britanska odluka da se uključi u rat u Siriji ocijenjena je kao uzaludna nakon što je izašlo na vidjelo da su zračne snage Njezina veličanstva izvele samo jedan jedini napad u posljednja četiri tjedna. Otkako su članovi britanskog parlamenta 1. prosinca prošle godine većinom glasova odobrili uključivanje u rat u Siriji, Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) izvelo je tek tri napada – sva tri u prvih pet dana operacije, piše Jutarnji list.

Nijedna RAF-ova akcija nije bila usmjerena prema sirijskim metama od 6. prosinca prošle godine, osim one na Božić koju je izveo dron te zaokružio konačan broj britanskih akcija na četiri. Prema brojkama koje je objavilo Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje koordinira zračne udare koalicije, britanski su borbeni zrakoplovi sveukupno ispustili 19 bombi. To, naravno, dovodi u pitanje tvrdnje britanskog ministra obrane Michaela Fallona koji je na samom početku akcije u Siriji govorio o većoj angažiranosti Velike Britanije i ‘intenziviranju fokusa’ na gađanje infrastrukture, prenosi Telegraph . Tad je rekao da će Britanija s ‘periferije’ doći u centar zračnih akcija, a misije s početka prosinca nazvao je ‘uspješnima’ i ‘pravim udarcem’ na Islamsku državu. ‘Ne postoji baš nikakva veza između oštre političke rasprave u Britaniji oko Sirije i onoga što je vlada zapravo napravila. Dosadašnja zračna angažiranost Britanije u Siriji ima vrlo malo ili nema nikakvog utjecaja na odnos snaga na zemlji’, rekao je Jon Lake, stručnjak za vojno zrakoplovstvo.

Fallon je na konferenciji za novinare s američkim ministrom obrane Ashom Carterom u Washingtonu 11. prosinca najavio da će RAF izvoditi precizne napade na infrastrukturu, uključujući ‘naftne izvore, zalihe streljiva, logistiku, zapovjedne i kontrolne točke te rute za opskrbu između Sirije i Iraka’. Između 1. i 22. prosinca, prema izvještaju Središnjeg zapovjedništva američke vojske, američko, britansko i ostalo pridruženo ratno zrakoplovstvo izvelo je ukupno 148 zračnih napada na Siriju, u prosjeku sedam dnevno ili 49 tjedno. Brojka je manja od ionako niskog prosjeka u libijskom ratu 2011. godine, te više nego upola niža od zračnih napada na Kosovu.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je u tri napada RAF-a u Siriji pogođeno najmanje 17 meta, a 25. prosinca iz drona je ispaljena jedna raketa na ISIS-ovu kontrolnu točku južno od Raqqe, glavnog grada samoproglašenog ISIS-ova kalifata.

You may also like

0 comments