Iskoristivost energije iz vjetra porasla za 44 posto

Zagreb – Proizvodnja energije vjetra u svijetu gotovo se udvostručila prošle godine. Naime, u 2014. godini je instalirano 51,477 MW novih vjetroelektrana, što iznosi povećanje od 44 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Brojke iz 2014. povećale su ukupnu globalnu snagu energije vjetra na 369,553 MW. Prošlogodišnji ukupni iznos zauzima gotovo jednu sedminu ukupnih kapaciteta, što je dobar pokazatelj skale rasta energije vjetra u posljednje vrijeme. Neki analitičari predviđaju da će se u roku od pet godina broj vjetroelektrana udvostručiti.  I dok je energija vjetra imala dobru godinu te nastavlja nezaustavljivo rasti, rast solarne energije nadmašio je rast vjetroelektrana u posljednjih nekoliko godina te bi u konačnici upravo solarna energija mogla biti pobjednik u “zelenoj” energetskoj utrci zbog nižih cijena proizvodnje i instalacije.

Osim toga, cijena solarne energije nastaviti će padati budući da sa svakim udvostručenjem proizvodnje i isporuke panela, troškovi proizvodnje padaju za oko 20%.