Ishod grčkog referenduma i izgledan sporazum s Iranom spustili cijene nafte

Cijene nafte oštro su pale u ponedjeljak na svjetskim tržištima nakon što se na zabrinutost za potražnju u uvjetima prekomjerne opskrbe nadovezao negativan ishod grčkog referenduma o novim mjerama štednje i kineske mjere potpore tržištu dionica.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,57 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53,91 dolar, što je 3,02 dolara manje u odnosu na zatvaranje tržišta u četvrtak. U petak su tržišta u SAD-u bila zatvorena zbog praznika. Tržišta su nervozno pratila grčki referendum o novim mjerama štednje koje od Atene traže međunarodni kreditori. Grčki su se građani izjasnili protiv mjera štednje, ojačavši poziciju grčke vlade uoči sutrašnjih novih pregovora u eurozoni.

Rezultat grčkog referenduma stavio je pod znak pitanja članstvo zemlje u eurozoni, što je pritisnulo tečaj eura prema dolaru. Time je pak prigušena potražnja za naftom čije su cijene izražene u zelenoj novčanici, budući da je smanjena kupovna moć imatelja ostalih valuta. Dodatni je pritisak na naftna tržišta generirao oštar pad kineskog tržišta dionica, dijelom prouzročen sporim rastom drugog po veličini svjetskog gospodarstva, tvrdi Reuters.

Na tržišna previranja povezana s Grčkom i Kinom nadovezali su se i podaci iz SAD-a o povećanju broja aktivnih bušotina u prošlom tjednu, prvi puta u 30 tjedana. Proizvodnja u Rusiji i Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) također je na rekordnoj razini odnosno blizu nje, puneći zalihe širom svijeta. “Nesigurnost u vezi s Grčkom pritišće cijene nafte i dodatni je negativni faktor, povrh previranja na kineskim financijskim tržištima, rast američkih aktivnih bušotina u posljednje vrijem i potencijalnog povećanja opskrbe iz Irana”, konstatira Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Iran i zapadne sile pregovaraju o sporazumu kojim bi se konačno zaključio spor oko iranskog nuklearnog programa a time i stvorili uvjeti za ukidanje sankcija na izvoz iranske nafte. “Sve više izvješća navodi na zaključak da će sporazum vjerojatno biti potpisan do 9. srpnja”, procjenjuju analitičari Morgan Stanleya. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 58,99 dolara, što znači da je pala 94 centa u odnosu prethodni trgovinski dan.

You may also like