IS preuzeo odgovornost za napad na vojnu bolnicu u Kabulu

Nakon šest sati borbe u srijedu je završio napad na najveću vojnu bolnicu u Afganistanu, u Kabulu, za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država (IS) čiji su naoružani pripadnici ušli u zgradu prerušeni u liječnike, a prema zadnjim podacima četiri su osobe ubijene, a najmanje 66 je ranjenih.

Napad je počeo kada se samoubojica raznio bombom na ulasku u kompleks s 400 kreveta u središtu glavnog grada Afganistana, a zatim su trojica napadača naoružana strojnicama i ručnim granata ušla u bolnicu Mohamad Daud Khan.

Naoružani muškarci odjeveni u medicinske odore zauzeli su položaje na katovima bolnica i otvorili vatru, a zatim se sukobili s pripadnicima specijalnih snaga koji su se spustili helikopterima na krov glavne zgrade te opkolili cijelu zonu.

“Napad je završen, svi su napadači ubijeni”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki. Glasnogovornik ministarstva javnog zdravstva rekao je da su najmanje četiri osobe poginule, a više od 66 je ranjeno i prevezeno u druge bolnice.

Glasnogovornik talibana odbacio je odgovornost i rekao da pokret “nema veze” s napadom.

Odgovornost je priopćenjem preuzela Islamska država putem svoje novinske agencije Amaq. IS je lani izveo nekoliko napada na civilne mete u Kabulu, uključujući nekoliko napada uperenih na šijite.

Bolnica je smještena nasuprot zgrade američkog veleposlanstva koja je pod jakim osiguranjem, što upozorava na točnost upozorenja afganistanskih dužnosnika da ove godine zemlji prijeti eskalacija napada velikih razmjera.

Predsjednik Ašraf Gani osudio je napad “koji gazi ljudske vrijednosti”, jer je riječ o bolnici.

NATO-ova misija Odlučna podrška spremna je pomoći afganistanskim sigurnosnim snagama, objavila je misija.

Abdul Kadir, zaposlenik u bolnici, rekao je da je jedan napadač odjeven u liječničku kutu otvorio vatru iz AK-47 i ubio najmanje jednog pacijenta i jednog bolničara.

Neki su bolesnici pohrlili na prozore tražeći spas.

Napad se dogodio tjedan dana pošto su deseci ljudi ubijeni i ranjeni u koordiniranim napadima na policijsku postaju i na ured obavještajne službe u Kabulu, a za koje su odgovornost preuzeli talibani.

(Agencije)

You may also like