Europska komisija narušila je porezni suverenitet Irske tražeći od američkog tehnološkog diva Applea da u irski državni proračun uplati milijarde eura na ime poreznog duga, poručila je u ponedjeljak vlada u Dublinu.

Bruxelles je u kolovozu utvrdio da je Irska prekršila europske propise, odobrivši američkom tehnološkom divu velike porezne olakšice. Stoga su Appleu naložili da u irski proračun uplati 13 milijardi eura na ime nepropisno smanjenih poreznih obveza.

Ta se odluka bazirala na izračunima Komisije, prema kojima je Dublin poreznim rješenjem iz 2003. godine omogućio Appleu da plaća porez na dobit po stopi od samo jedan posto da bi ona do 2014. bila smanjena na samo 0,005 posto.

Iz Irske su najavili žalbu na odluku Bruxellesa, koja je službeno podnesena u studenom.

Sada je irsko ministarstvo financija objavilo nove pojedinosti o argumentima na kojima temelje svoju žalbu. Tako tvrde da je Komisija “pogrešno primijenila zakon o državnoj pomoći”, opovrgavajući ocjenu Bruxellesa da su Appleu omogućili prednost u odnosu na konkurenciju.

Bruxelles pokušava izmijeniti irske zakone o oporezivanju kompanija, poručili su iz Dublina. “Komisija je prekoračila ovlasti i uplela se u pitanja koja se tiču poreznog suvereniteta”, ustvrdilo je irsko ministarstvo financija.

“Propisi o državnoj pomoći ne ovlašćuju Komisiju da jednostrano instalira vlastito mišljenje o geografskom dosegu i razmjerima porezne jurisdikcije umjesto onog zemalja članica”, upozorili su iz ministarstva.

Ukazali su i na proceduralne greške u istrazi Bruxellesa, koji po njihovim navodima nije zatražio komentar irskih vlasti o rezultatima istrage o povlaštenom poreznom tretmanu Applea.

“Komisija je prekršila obvezu dobrog upravitelja da bude nepristran i da skrbi o interesima onih kojima upravlja”, poručili su iz Dublina.

Related Posts