Iranski plin krenuo prema Iraku

Teheran – Iranski ministar za naftne resurse Bijen Namdar Zengene izjavio je kako će njegova država ove godine početi sa izvozom plina Iraku, a da će već sljedeće izvoz dostići maksimalne količine.

Iranska novinska agencija IRNA javila je kako je ministar kazao da će iranska proizvodnja i izvoz nafte dostići prethodnu razinu istog trena kada budu ukinute međunarodne sankcije koje su prema Teheranu uvedene zbog spora o iranskom nuklearnom programu. Zengene je naglasio kako najbitnije ovogodišnje planove u revitalizaciji naftne industrije predstavljaju razvoj naftnog terminala Zapadni Karun, kao i radovi na najvećem industrijskom naftnom projektu Južni Pars.

Isti iranski dužnosnik je 10. siječnja kazao da su Iran i Irak potpisali sporazum o dnevnoj isporuci 25 milijuna metara kubnih plina Iraku, ali da je realizacija tog dogovora odgođena zbog sigurnosnih prijetnji i aktivnosti pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant na teritoriji Iraka. Iran se nalazi u samom vrhu svjetske ljestvice najbogatijih država naftnim resursima, ali se, zbog nametnutih međunarodnih sankcija, suočio s nizom prepreka u razvoju proizvodnje i izvoza tih energenata. (ALJB)

You may also like