Iranski parlament koči sporazum s velikim silama

Iranski parlament usvojio je u utorak prijedlog zakona koji UN-ovim inspektorima zabranjuje pristup vojnim lokacijama i znanstvenicima, što bi moglo otežati sklapanje konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim velesilama do zacrtanog roka 30. lipnja. Dvije velike zapreke za dogovor su pitanje koliko bi transparentnosti Iran trebao omogućiti kako bi rastjerao sumnje da tajno razvija atomsko oružje te tajming i ritam ublažavanja sankcija koje su mu nametnute.

Francuska predvodi u zahtjevima da Iran UN-u odobri neograničeni pristup svojim vojnim bazama, u kojima se navodno provode nuklearna istraživanja. Novi zakon to zabranjuje te isto tako nalaže da sve sankcije budu ukinute odmah čim sporazum stupi na snagu. Zapad smatra da sankcije mogu biti ukinute samo postupno kako bi se nagradilo poštivanje različitih aspekata dogovora. Iranska državna televizija objavila je da zakon dopušta Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) inspekciju samo onih iranskih nuklearnih postrojenja koja su obuhvaćena postojećim Jamstvenim sporazumom s IAEA-om. “Ali zabranjuje inspekcije vojnih, sigurnosnih i nenuklearnih lokacija kao i pristup dokumentima i znanstvenicima.”

Prijedlog zakona još mora odobriti Vijeće čuvara koje ima konačnu riječ u svim važnim državnim pitanjima. Zakon također predviđa da ministar vanjskih poslova, glavni iranski pregovarač, svakih šest mjeseci izvješćuje parlament o procesu provedbe sporazuma. “Vlada mora štititi iranska nuklearna prava i postignuća… Bilo kakav sporazum koji sklopi s velesilama mora odobriti parlament”, objavila je televizija. No, kako prenosi službena agencija IRNA, glasnogovornik vlade Muhamed Bakir Nobaht rekao je da su odredbe zakona “neustavne” jer iranska obrambena i sigurnosna politika nisu u nadležnosti parlamenta.

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je da postoje dobri izgledi da sporazum bude postignut do 30. lipnja ili nekoliko dana poslije, pod uvjetom da bude političke volje. Velika Britanija kazala je da Iran mora biti fleksibilniji te da velesile neće pristati na kompromise oko crvenih linija koje uključuju povećani pristup za IAEA-u kako bi se osigurao nadzor nad provedbom sporazuma.

You may also like