Iranski naftni sektor je u stanju pripravnosti?

Očekuje se napad?
Iranski ministar za naftu Bižar Namdar Zanganej službeno je pozvao naftni sektor svoje zemlje da se stavi u maksimalno stanje pripravnosti.

Kako navodi stanje pripravnosti je obavezno zbog prijetnji o fizičkim ili cyber napadima, objavilo je njegovo minsitarstvo. Ministar je objasnio da te mjere treba da budu poduzete zbog američkih sankcija protiv Irana i totalnog ekonomskog rata koji Islamska republika optužuje Washington da vodi protiv nje.

Teheran je 21. rujna negirao medijske izvještaje prema kojima su neka od iranskih naftnih postrojenja poremećena zbog cyber napada. Rijad, Washington, Berlin, London i Pariz optužuju Iran da je odgovoran za napad dronovima u kojima je 14. rujna oštećena naftna infrastruktura Saudijske Arabije kada je kraljevina, vodeći svetski izvoznik nafte, morala znatno da smanji proizvodnju.

Teheran negira bilo kakvu umiješanost u taj napad za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, pobunjenici koje Iran podržava. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom umešala se u rat u Jemenu od 2015. godine u podršku međunarodno priznate vlade.

You may also like

0 comments