Iranske zalihe u granicama nuklearnog sporazuma

Iranske zalihe uranija i teške vode, elemenata koji se mogu koristiti za izradu atomske bombe, u granicama su nuklearnog sporazuma što ga je Teheran lani dogovorio sa svjetskim silama, objavila je u petak UN-ova međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U zamjenu za ukidanje sankcija, Iran se u srpnju obvezao održati svoje zalihe niskoobogaćenog uranija ispod 300 kilograma, a svoje zalihe teške vode, neradioaktivnog proizvoda, ispod granice od 130 metričkih tona.

Uranij i teška voda mogu se koristiti za izradu atomske bombe. “U razdoblju za koje postoji izvješće, Iran je imao do 130 metričkih tona teške vode… ukupne iranske zalihe (nisko)obogaćenog uranija nisu premašile 300 kilograma”, navodi IAEA u kvartalnom izvješću.

IAEA je zadužena provjeravati ispunjava li Iran odredbe sporazuma dogovorenog sa Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom. IAEA je u veljači izvijestila da je Iran nakratko prekoračio propisane granice za zalihe teške vode, ali se ubrzo vratio na granice sporazuma i to prekoračenje nije zabrinulo diplomate.

You may also like