Iranska revolucionarna garda prijeti susjedima?

 Iranska Revolucionarna garda objavila je u petak da je ubila četvoricu militanata povezanih s “arogantnom svjetskom silom” na granici s Pakistanom na jugoistoku države, te je upozorila Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da poštuju “crvene linije” Teherana ili da se suoče s osvetom.
Sunitske militantne skupine na jugoistoku Irana već dugo izvode periodične napade na vojne i civilne ciljeve, tvrdeći da time pokušavaju ukazati na diskriminaciju protiv sunitskih skupina u većinski šijitskom Iranu.

U priopćenju koje je objavila državna televizija IRIB Revolucionarna garda je kazala kako su “iranske snage ubile četvoricu terorista i ranile dvojicu” te da je ostatak te terorističke skupine pobjegao “u susjednu državu”, odnosno Pakistan. U akciji nije stradao nijedan pripadnik iranskih snaga, dodaje se u priopćenju.

Garda tvrdi kako je skupina povezana s “arogantnom svjetskom silom”, no nije elaborirala tu tvrdnju. Teheran optužuje SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju da financiraju sunitske militantne skupine, no one odbacuju tu tvrdnju.

Većinski sunitska provincija Sistan-Baluhestan na jugoistoku Irana već je dugo poprište nemira koje osim separatističkih militanata potiču i krijumčari droge. Revolucionarna garda je u petak upozorila Saudijsku Arabiju i UAE da poštuju “crvene linije” Teherana ili da se suoče s osvetom.

Iran optužuje te države da su financirale petoricu napadača koji su prošle subote napali vojnu paradu i ubili 25 ljudi od kojih su 12 bili članovi Garde. “Ako prijeđete naše crvene linije, mi ćemo svakako prijeći vaše. Poznajete kakvu oluju iranski narod može stvoriti”, prenijela je agencija Fars riječi Hosseina Salamija, zamjenika čelnika Garde. Salami je poručio i SAD-u da “prestane podržavati teroriste ili će platiti cijenu”.

You may also like