Home Energetika Iranci žele investirati u hrvatski LNG projekt

Iranci žele investirati u hrvatski LNG projekt

by Energypress.net

Iranci Hrvatsku smatraju prijateljskom zemljom koja im nikada nije okrenula leđa te je samim tim u velikoj prednosti ispred ostalih zemalja. Unatoč tome što je nakon ukidanja sankcija Iranu tu zemlju posjetio velik broj stranih gospodarstvenika i investitora iz ekonomski jakih i moćnih zemalja, svakako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović idući tjedan s poslovnim izaslanstvom koje predvodi HGK biti uspješan i zasigurno rezultirati, osim dobrim političkim odnosima, i jačom gospodarskom suradnjom dviju zemalja.

Na to računa i oko 50 domaćih tvrtki, od energetskih, građevinskih do farmaceutskih, čijih oko 70 predstavnika putuje u Iran. Neke od tih tvrtki već su prisutne na tom tržištu, a neke će uspostaviti prve kontakte.

Svi znaju da to tržište od oko 80 milijuna stanovnika ima velik potencijal, a i znaju da su dobrodošli. Prethodnih godina političari i gospodarstvenici iz Irana rekli su kako je Hrvatska izuzetno važna zemlja za njih, ne samo zbog geopolitičkog položaja nego i gospodarski, te da je smatraju prijateljskom zemljom koja im nikada nije okrenula leđa pa je samim tim u velikoj prednosti ispred svih zemalja.

 Međunarodna kriza oko nuklearnih postrojenja u Iranu i dugogodišnja blokada prije svega gospodarskih odnosa razriješena je u srpnju prošle godine, a u siječnju ove godine sankcije su Iranu ukinute. Kako prepreka više nema, Iran je postao glavna regionalna sila, a EU i SAD u njemu vide velikog političkog i gospodarskog partnera.

Za Iran koji raspolaže velikom zalihom plina te bi mogao preuzeti važnu ulogu proizvođača plina Hrvatska se nalazi na izuzetno važnom geopolitičkom mjestu te bi mogla biti distributer iranskog plina za mnoge europske zemlje. Kako su Iranci kazali, to je njihov strateški cilj u suradnji s Hrvatskom, a sve komponente za realizaciju ovog projekta postoje s obje strane. Iranci su zainteresirani za ulaganje u LNG terminal, brodogradilišta, Petrokemiju, turizam… A domaće tvrtke za ulaganja u infrastrukturu i energetiku, piše Večernji list.

Ina je 2008. godine potpisala ugovor o istraživanju nafte i plina na 17 polja u Iranu, a zbog sankcija toj zemlji se povukla. Sada, kažu nam u toj kompaniji, prihvatili su poziv Komore da putuju u Iran, ali su i dalje oprezni te kažu da ‘prate razvoj situacije u Iranu posebice s obzirom na to da su okolnosti poslovanja u toj zemlji i dalje uvelike otežane’.

Related Posts