Home Geopolitika Iranci kažu da testiranje rakete nije bila poruka Trumpu

Iranci kažu da testiranje rakete nije bila poruka Trumpu

by Marijan Opacak

Iran je u ponedjeljak objavio da nedavno probno lansiranje rakete nije bila poruka novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu niti da su ga time htjeli testirati, pošto su iranski službenici nakon niza njegovih mjera i izraženih stavova “već dobro upoznati s njim”. 

Iran je prošli tjedan testirao novu balističku raketu zbog čega je Washington uveo dodatne sankcije protiv Teherana. Trump je napisao da se Iran, koji je 2015. postigao dogovor sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu, “igra s vatrom”.

“Iranski raketni test nije bila poruka novoj američkoj vladi”, prenijela je iranska novinska agencija Tasnim izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Bahrama Kasemija.

“Nemamo potrebe testirati Donalda Trumpa jer smo zadnjih dana čuli njegove poglede na različita pitanja… Dobro ga poznajemo”, dodao je glasnogovornik.

Iran je od nuklearnog sporazuma iz 2015. probno ispalio nekoliko raketa, no posljednje lansiranje bilo je prvi put da je to učinjeno za vrijeme mandata novog američkog predsjednika. On se tijekom svoje predsjedničke kampanje obvezao zaustaviti iranski raketni program.

Kasemi smatra da je američka vlada “još uvijek u nestabilnoj fazi”, a da su Trumpovi komentari “kontradiktorni”.

“Čekamo da vidimo kako će se američka vlada ponašati oko različitih međunarodnih pitanja kako bismo procijenili njihov pristup”, ističe glasnogovornik.

Hamid Abutalebi, zamjenik predstojnika ureda iranskog predsjednika Hasana Rohanija, u ponedjeljak je na svom Twitter profilu napisao kako bi američka administracija trebala smanjivati tenzije u regiji umjesto da ih stvara, te da bi Washington trebao “komunicirati s Iranom” umjesto da ga izaziva.

Iran je u subotu objavio da će izdati vize američkom hrvačkom timu koji će prisustvovati natjecanju u toj državi, te su time odustali od prošlotjedne recipročne zabrane, donešene kao odgovor na Trumpovu zabranu ulaska u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih država, među ostalim i Irana.

Usprkos razmjeni oštrih riječi između Teherana i Washingtona, američki ministar obrane Jim Mattis u subotu je rekao da ne razmišlja o jačanju američke vojne prisutnosti na Bliskom istoku kao odgovoru na “nedolično ponašanje” Irana.

Na odnose SAD-a i Irana osvrnuo se i Kremlj koji je u ponedjeljak objavio da se ne slaže s Trumpovim stavom da je Iran “teroristička država broj jedan”.

Rusija je time reagirala na Trumpov razgovor za Fox News tijekom kojeg je rekao da Iran “uopće ne poštuje SAD”.

“Nije tajna da Moskva i Washington imaju dijametralno suprotne stavove o mnogim međunarodnim pitanjima”, naglasio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“No to ne bi trebala biti prepreka stvaranju normalne komunikacije i pragmatičnih odnosa korisnih za obje strane, Rusiju i SAD”, dodao je.

“Rusija ima prijateljske odnose s Iranom, surađujemo u brojnim pitanjima, cijenimo naše gospodarske odnose i nadamo se da ćemo ih dalje razvijati”, zaključio je Peskov.

(Agencije)

 

Related Posts