Iran započeo s isporukom obogaćenog urana

Iran je započeo s isporukom obogaćenog uranija Rusiji u skladu s nuklearnim sporazumom sa Zapadom sklopljenim sredinom srpnja, izvješćuje u nedjelju dpa pozivajući se na priopćenje vlasti u Teheranu.

Devet tona obogaćenog uranija već je poslano Rusiji, izjavio je šef iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi. Agencija podsjeća da je Iran pristao prodati velike količine obogaćenog uranija , što je jedan od ključnih zahtjeva sporazuma s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, SAD, Velika Britanija) i Njemačkom.

Prema odredbama sporazuma, Teheran je također počeo demontirati tisuće centrifuga. Salehi je izrazio nadu da će Teheran svoje obveze ispuniti do kraja godine, čime bi sporazum bio formalno proveden. Na sam dan implementacije sporazuma, EU i SAD će ukinuti sankcije Iranu. Prije toga, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sa sjedištem u Beču, mora verificirati je li Teheran ispunio sve uvjete sporazuma. Odluka se očekuje pred sam kraj godine.

You may also like

0 comments