Iran zabranio uvoz američkog i britanskog cjepiva

Nepouzdani
Iranski vrhovni vođa zabranio je uvoz cjepiva protiv covida-19 iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, opisavši te zapadne sile “nepouzdanima” u vrijeme dok se zaraza koronavirusom širi u najteže pogođenoj zemlji Bliskog istoka.

Ajatolah Ali Hamenei optužio je dvije zapadne zemlje i dugogodišnje neprijatelje Islamske Republike da možda nastoje proširiti zarazu u druge zemlje. Dodao je da će Iran nabaviti cjepiva “iz drugih pouzdanih područja”. Nije naveo detalje, ali su mu Kina i Rusija saveznice.

– Uvoz američkih i britanskih cjepiva u zemlju je zabranjen. Oni su potpuno nepouzdani. Ne bi bilo nevjerojatno da žele kontaminirati druge nacije – rekao je Hamenei u televizijskom prijenosu.

Dodao je da se ne može vjerovati ni francuskim cjepivima zbog skandala 1980-ih i 1990-ih kada su se stotine oboljelih od hemofilije zarazili HIV-om nakon transfuzije zaraženom krvlju. Iran je krajem prošlog mjeseca pokrenuo klinička ispitivanja svog kandidatskog cjepiva i rekao da će to pomoći zemlji da pobijedi pandemiju koronavirusa unatoč američkim sankcijama koje utječu i na mogućnost Irana da uveze cjepiva.

Iran je potvrdio više od 1,2 milijuna zaraza i više od 55.000 mrtvih, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Napetosti Teherana i Washingtona porasle su 2018. kada je američki predsjednik Donald Trump izašao iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015 i vratio Iranu sankcije. Iran je u znak odmazde na američke sankcije postepeno kršio uvjete nuklearnog sporazuma. Izabrani američki predsjednik Joe Biden obećao je povratak SAD-a sporazumu ako Iran bude u potpunosti poštovao dogovorene uvjete. Hamenei je rekao da Teheranu nije cilj da se Washington što prije vrati u sporazum, već da se odmah ukinu sankcije Islamskoj Republici.

You may also like