Iran tvrdi, napravljen je velik napredak u pregovorima

Iran i IAEA napravili su “veliki korak” u istrazi o mogućoj vojnoj dimenziji nuklearnog programa Teherana, izjavio je u utorak iranski dužnosnik dan nakon posjeta Teheranu izaslanstva agencije UN-a. Do tog 24-satnog posjeta dolazi nekoliko dana nakon posjeta šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiye Amana, u pokušaju napredovanja u sporazumu o suradnji zaključenom u studenom 2013. radi provjere sumnjivih nuklearnih aktivnosti Irana u prošlosti.

“Iran i IAEA napravili su veliki korak u rješavanju otvorenih pitanja kako bi došli do temeljnog slaganja o temama i datumima suradnje”, izjavio je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi kojega citira službena agencija Irna.

Kamalvandi, koji nije naveo detalje o sadržaju rasprava u ponedjeljak, ocijenio ih je “konstruktivnima i okrenutima prema budućnosti”. Taj drugi posjet agencije “pokazuje ozbiljnu odlučnost dviju strana u jačanju njihove suradnje”, rekao je on. U Beču se pregovarači velikih sila i Irana nalaze pred zidom u utorak, teoretski zadnjeg dana pregovora oko povijesnog sporazuma o iranskoj nuklearnoj energiji, a sve je vjerojatnije nove produljenje roka.

Šefovi diplomacija P5+1 (SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke) sastat će se ponovno s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom, nakon što se u jedanaest dana pregovora o odlučujućim pitanjima još uvijek ne nazire dogovor, a po njemačkim diplomatskim izvorima nije isključeno ni da će doći do njihova neuspjeha. IAEA sumnjiči Teheran da je provodio istraživanja najmanje do 2003. kako bi se opskrbio atomskom bombom te nastoji doći do znanstvenika i dokumenata o postrojenjima u kojima su se mogla odvijati takva istraživanja. No, Iran, koji opovrgava optužbe, odbija dopustiti inspektorima pristup vojnim ili znanstvenim postrojenjima

You may also like