Iran smeta i Rusiji, Indija ne odustaje od ugljena

Izgledi za povećanje izvoza ruske nafte na ključnim tržištima nisu povoljni zbog sve snažnije konkurencije Irana, navodi se u analizi Središnje banke Ruske Federacije.

Nakon ukidanja sankcija Iranu u siječnju 2016. godine, njegov izvoz sirove nafte u Kinu porastao je s 410 000 bbl/d u siječnju na 675 000 bbl/d u travnju 2016. godine. Ruska narodna banka je navela i kako je istovremeno Rusija poduzela mjere da poveća svoj izvoz nafte na kinesko i druga ključna tržišta, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Indijsko Ministarstvo energetike prošli je tjedan objavilo planove u kojima otkazuje izgradnju četiri predložene elektrane na ugljen ukupne snage 16 GW. Dvije elektrane trebale su biti izgrađene na obali i pogonjene uvoznim ugljenom, a sve četiri elektrane trebale su 46 milijuna tona ugljena godišnje. Radi se o još jednoj od mjera kojim Indija želi smanjiti ukupan broj emisija CO2 iz energetskog sektora. Uz pad stope prosječnog korištenja ugljena za proizvodnju energije sa 75% u 2010. na 58% u 2015/16, cilj je bolje iskorištenje postojećih termalnih kapaciteta.

U travnju 2016. uvoz ugljen pao je za 15% u odnosu na isti mjesec lani. Za period 2016/17 Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije je postavilo dosad najviše ciljeve povećanja kapaciteta u sektoru čiste energije te očekuje 12 GW novih solarnih elektrana, 4 GW novih vjetroelektrana, 400 MW novih elektrana na biomasu, 250 MW malih hidroelektrana te 10 MW novih elektrana na otpad. Kako sada stvari stoje Indija za sada planira nastaviti s gradnjom tri snažne nove TE na ugljen, snage 12 GW do 2020. jer planira zatvoriti 37 GW starih elektrana (ili 20% flote TE na ugljen), koje su velikih onečišćivači. Ukupno, Indija raspolaže s 211 GW TE na ugljen, a država je objavila da u naredne tri godine neće trebati nove termoelektrane na ugljen, osim onih koje su već u gradnji, objavio je Renew Economy.

You may also like