Iran se igra vatrom?

Osude sa svih strana
Rusija, Kina i Francuska kritizirale su u utorak odluku Irana da prekrši obveze iz nuklearnog sporazuma i poveća zalihe obogaćenog urana, prenosi France Presse.

Rusija je pozvala Iran da se “ne prepušta emocijama” i da poštuje “temeljne odredbe” nuklearnog sporazuma unatoč američkim pritiscima, dan nakon što je Teheran objavio da je prešao dopuštenu količinu obogaćenog urana. Iranska agencija Fars objavila je u ponedjeljak da je Iran prešao dopuštenu količinu obogaćenog urana kako je dogovoreno sa svjetskim silama. Iran po sporazumu ne smije imati više od 300 kilograma urana obogaćenog na 3,67 posto. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) to je službeno potvrdila. IAEA “je 1. srpnja potvrdila da je iranska ukupna zaliha obogaćenog urana premašila 300 kilograma”, rekao je glasnogovornik agencije, koja ima sjedište u Beču.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif naglasio je u ponedjeljak da je Teheran odlučan postupno se povući iz sporazuma ako ne dobije jamstva koja traži od ostalih potpisnica, ponajprije Europljana. SAD se prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina žele pak da sporazum ostane na snazi. No ponovno uvođenje američkih sankcija Iranu nakon jednostranog izlaska iz sporazuma gotovo ga je potpuno isključilo iz međunarodnog financijskog sustava i gotovo mu posve onemogućilo prodaju nafte.

Kina je u utorak izrazila “žaljenje” zbog iranskog postupka, optužujući Washington da je “uzrok” aktualnih napetosti. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak Iran da “odmah povuče” odluku o kršenju odredbi sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump optužio je u ponedjeljak Iran da se “igra vatrom”. Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izrazio je u ponedjeljak “duboku zabrinutost” zbog iranske odluke, ali i naglasio da Velika Britanija i dalje podržava sporazum s Iranom.

You may also like

0 comments