Rast napetosti će se odraziti i na naftno tržište

Saudijska Arabija iskoristila je napad na svoje veleposlanstvo u Teheranu kao izgovor za razbuktavanje napetosti, priopćilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru na saudijski prekid diplomatskih odnosa s Iranom dodajući da je Teheran predan pružanju zaštite stranim diplomatskim misijama.

Iranski prosvjednici napali su i zapalili u nedjelju saudijsko veleposlanstvo pošto je Rijad pogubio šijitskog klerika. Rijad je nakon toga povukao svoje diplomate iz Irana i naredio iranskim diplomatima da napuste Saudijsku Arabiju. “Iran… je predan pružanju zaštite diplomatskim misijama na temelju međunarodnih konvencija. Međutim, Saudijska Arabija… je iskoristila taj incident kao izgovor za razbuktavanje napetosti”, rekao je glasnogovornik ministarstva Hosein Džaberi Ansari u izjavi koju je prenijela televizija.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini u nedjelju je u telefonskom razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom upozorila da bi napetost koja se ponovno pojavila između šijitskog Irana i sunitske monarhije u Saudijskoj Arabiji mogla uništiti napore u cilju pronalaska političkog rješenja krize u Siriji. U pisanoj izjavi Mogherini je rekla da je u nedjelju imala dugi telefonski razgovor sa Zarifom nakon što je u Iranu izbilo nasilje zbog smaknuća šijitskog klerika Nimra Bakera al-Nimra u Saudijskoj Arabiji u subotu.

Mogherini je poručila da se sa Zarifom suglasila oko činjenice da sve uključene strane trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi situaciju zadržale pod nadzorom i spriječile porast sektaških napetosti. “Međunarodna zajednica i glavni regionalni čimbenici aktivno surađuju u potpori političkom rješenju krize u Siriji i zajedničkom nastupu protiv terorističkih skupina i ta nastojanja ne smije ugroziti nova nestabilnost”, rekla je Mogherini.

Mogherini je poslije toga telefonski razgovarala i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Džubeirom, kojem je ponovila protivljenje Europske unije smrtnoj kazni i prenijela zabrinutost zbog opasnosti od porasta sektaškog nasilja.

Nakon što je u Iranu zapaljeno veleposlanstvo Saudijske Arabije ta je kraljevina prekinula diplomatske odnose s Iranom. Diplomatskom osoblju dan je rok od 48 sati da napuste Rijad. Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeir optužio je Teheran da štiti teroriste. Kraljevina povlači svo diplomatsko osoblje iz Irana te je odlučila protjerati sve iranske diplomate. Al-Jubeir je izjavio kako su iz veleposlanstva u Teheranu tijekom prosvjeda ispred rezidencije tri puta tražili pomoć iranskog Ministarstva vanjskih poslova, no nisu ju dobili. Mediji navode kako bi ovo moglo voditi u sukobe i kaos u toj regiji.

Ne smiruju se prosvjedi šijitskih muslimana diljem svijeta zbog pogubljenja 47 osuđenih u Saudijskoj Arabiji za terorizam, među kojima je i šijitski vjerski vođa Nimr al-Nimr. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon “zgrožen” je pogubljenjima 47 osuđenih u Saudijskoj Arabiji. Pozvao je na mir i na umjerene reakcije na pogubljenje šeika Nimra te zatražio od svih čelnika u regiji da nastoje spriječiti pojačanje sektaške napetosti.

U Iranu su bili siloviti prosvjedi zbog pogubljenja Nimr al-Nimra, a na meti se našlo i saudijsko veleposlanstvo u Teheranu. Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnej upozorio je da će “Božja ruka” stići krivce za pogubljenje Nimr al-Nimra. Predsjednik Hasan Rohani ocijenio je “potpuno neopravdanima” napade na veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mašhadu u subotu navečer.

Stotine ljudi prosvjedovalo je i u Saudijskoj Arabiji, u gradu Katifu, na istoku, gdje su šijiti većina, noseći fotografije vjerskog vođe. Irački vrhovni šijitski poglavar, ajatolah Ali al-Sistani osudio je pogubljenje saudijskog šijitskog vođe nazvavši ga “nepravednim nasiljem”. Francuska je izrazila duboko žaljenje zbog smaknuća 47 ljudi, među kojima je i šeik Nimr Baker al-Nimr. Podsjeća da se nepokolebljivo protivi smrtnoj kazni, na bilo kojem mjestu i u bilo kojim uvjetima, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Nitko ne može imati interes u daljnjoj eskalaciji napetosti, priopćio je glasnogovornik šefa austrijske diplomacije Sebastiana Kurza. Dodao je da je Kurz razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javarom Zarifom i saudijskim kolegom Abdelom al-Jubeirom.

State Department izrazio je zabrinutost da bi saudijsko pogubljenje istaknutog šijitskog vjerskog vođe moglo raspiriti sektaške napetosti u regiji te je pozvalo službeni Rijad na poštivanje ljudskih prava i sloboda izražavanja. Prosvjedi u pakistanskom gradu Karachiju, ali i u Kašmiru u Indiji, gdje su prerasli u sukobe s policijom. Na nogama su i šijiti u kraljevini Bahrein. Većinski šijitskoj zemlji u kojoj vladaju suniti.

Saudijski režim jučer je pogubio 47 osoba, a među njima i uglednoga šijitskog disidenta, koji je bio kritičan prema saudijskim vlastima. Sada pokušava opravdati egzekuciju šijitskog klerika. Saudijci u Jemenu guše šijitsku pobunu pokreta Huti, ali Jemenci pružaju žilav otpor i najavljuju kraj autoritarnog saudijskog režima. A bijes suklja u šijitskim dijelovima svijeta i mogao bi razbuktati sektaški sukob na Bliskom istoku.

Nimr al-Nimr bio je vođa šijita na istoku Saudijske Arabije i za šijite simbol otpora, posebno kritičan prema režimu. Pedesetšestogodišnji Al-Nimr bio je gorljivi kritičar sunitske dinastije Al Saud i predvodio je oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. U njegovu rodnome gradu Katifu danas su promarširali deseci šijita u znak prosvjeda protiv njegova smaknuća i smaknuća ostale trojice šijita, uz povike “dolje kuća Al Saud”. U toj zatvorenoj kraljevini živi između 10-15 posto šijita, a šeik Nimr al-Nimr pogubljen je zbog optužbi za terorizam.

You may also like

0 comments