Iran produljio glasovanje zbog navale birača

Iran je u petak produljio glasovanje na izborima za parlament i Stručno vijeće za dva sata zbog navale glasača na birališta, objavila je državna televizija. “Glasovanje je produljeno do 20 sati (17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), navela je državna televizija objavu ministra unutarnjih poslova. Izborna mjesta otvorena su u 8 ujutro a trebala su se zatvoriti u 18 sati (po lokalnom vremenu)”.

Sat vremena prije prvotno najavljenog svršetka glasanja ljudi su još u redovima stajali pred izbornim mjestima u glavnome gradu, a državna televizija pokazala je gužvu okupljenih glasača u Avazu i Širazu. Britanska agencija Reuters navodi da nije jasno na koji način će takav ogroman odaziv glasača utjecati na ishod glasanja. Ovi izbori prvi su ispit javnog mnijenja nakon dogovora o nuklearnom programu i ukidanja međunarodnih sankcija, a njihovi rezultati odlučit će o tome hoće li Iran nastaviti produbljivati svoje diplomatske odnose sa Zapadom.

Dogovor o nuklearnom programu koji je postignut u srpnju 2015. godine oslobodio je Iran sankcija kojima je bio podvrgnut gotovo cijelo desetljeće, te ga vratio na međunarodnu scenu. Nekoć izolirana država sada surađuje sa zapadnim zemljama u međunarodnim krizama poput rata u Siriji. Parlament s 290 mjesta nema veliki utjecaj na iransku vanjsku politiku, ali može ojačati položaj predsjednika Hasana Rohanija prije predsjedničkih izbora sljedeće godine.

U fokusu ovih izbora je sukob između konzervativaca, tvrdolinijaša i reformista. Gotovo dvanaestogodišnja koalicija konzervativaca i tvrdolinijaša koji su bili bliski s bivšim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, nije složna, što podiže samopouzdanje reformistima. Pobjeda za reformiste i umjerene konzervativce osigurala bi ponovni izbor Rohanija za predsjednika države u 2017. godini, a tvrdolinijaši bi bili izbačeni s političke scene do 2021. godine. Zbog toga je Rohani pozvao tihu većinu, koja bi na dan izbora inače ostala kod kuće, da pomogne pri provođenju reformi.

You may also like

0 comments