Iran pristao na dogovor iz Dohe, cijene nafte porasle

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 35 dolara nakon što je Iran podupro planove Rusije i Saudijske Arabije o zamrzavanju proizvodnje a dodatnu potporu pružio je i neočekivani pad američkih zaliha.

Na londonskom se tržištu barelom nafte trgovalo po 97 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 35,47 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,32 dolara. Na američkom tržištu naftom se danas trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 31,61 dolar po barelu. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,62 dolara.

Jučer su naftna tržišta poskočila nakon što je Iran podupro dogovor vodećih proizvođača o obuzdavanju opskrbe. Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venezuela složili su se da se proizvodnja zamrzne na siječanjskim razinama. Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh sastao se u srijedu s kolegama iz Venezuele, Iraka i Katara, no nije spominjao smanjivanje iranske proizvodnje u skladu s inicijativom koju predvode Rusija i Saudijska Arabija.

Prije uvođenja sankcija 2012. zbog spornog nuklearnog programa Iran je izvozio oko 2,2 milijuna barela nafte dnevno da bi potom taj izvoz bio sveden na svega oko 1,1 milijun barela dnevno. Sankcije su ukinute prošlog mjeseca a upućeni izvori u ovom su tjednu rekli da Iran neće zamrznuti proizvodnju na sadašnjim razinama.

Osim nastojanja da se obuzda prekomjerna opskrba, potporu naftnim tržištima pružio je i jučerašnji podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivanom padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, i to za čak 3,3 milijuna barela. Pozornost se sada – radi potvrde – okreće službenim podacima koji će biti objavljeni tokom dana. Ovog se tjedna objavljuju s danom zakašnjenja zbog praznika. “Ako vlada u Washingtonu ne potvrdi te brojke u današnjem izvješću, aktualna viša razina cijena potaknut će prodaje”, upozoravaju iz brokerske kuće PVM.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 28,18 dolara, što znači da je pala 1,17 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments