Iran prešao uranijski limit

BBC/vc_column]
Iran je prešao limit obogaćenog uranija dogovoren nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama, objavila je iranska novinska agencija Fars.

Iranu nije dopušteno imati zalihe više od 300 kilograma obogaćenog uranija na 3,67 posto. Fars izvješćuje da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je limit prekršen, no agencija smještena u Beču to još nije službeno potvrdila.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma prošle godine i nametnuo nove gospodarske sankcije Iranu, unatoč protivljenju europskim partnerima. Prošli mjesec, Iran je obznanio postupni plan da se počne povlačiti iz sporazuma te prepustio preostalim potpisnicama sporazuma – Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji – do početka srpnja da ožive sporazum i ublaže sankcije za iransku naftu i financijski sektor.

Uporni pregovori koji su trebali uvjeriti Iran da ne prekrši postavljena ograničenja u raspolaganju nuklearnom tehnologijom u petak su propali nakon što su iranski dužnosnici upozorili da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni i da je Washington odbio pozive iz Europe da smekša svoje sankcije Teheranu kako bi se stvorili uvjeti za nastavak razgovora.

Iranci su tom prigodom ponovili zahtjev kako bi im se morala dopustiti prodaja nafte. Razgovori su bili “posljednja prilika za sadašnje partnere … da se okupe i ocijene kako mogu ispuniti svoje obveze prema Iranu”, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Iako je istupio iz sporazuma s Teheranom Washington je tražio od europskih država da prisile Iran kako bi poštovao svoje obveze iz tog istog sporazuma. Iz Irana su pak poručili kako to ne mogu napraviti osim ukoliko im Europljani ne osiguraju obećanu ekonomsku korist.

“Godinu dana pokazujemo strpljenje. Sada je red na Europljanima da učine to isto”, kazao je Musavi poručivši kako bi europski partneri iz sporazuma trebali ponuditi “praktična rješenja”.

Europske države koje se protive Trumpovoj odluci da odustane od sporazuma s Iranom i toj zemlji ponovo nametne sankcije obećale su naći načina kako bi se Iranu osigurala mogućnost trgovine ukoliko se nastavi pridržavati odredbi sporazuma. U praksi je taj plan međutim zakazao jer su velike europske tvrtke odustale od planova da investiraju u Iran.

Iran je u proteklim tjednima postavio nekoliko rokova za dogovor zaprijetivši kako će u slučaju da toga ne bude odustati od ograničenja definiranih nuklearnim sporazumom.

You may also like

0 comments