Iran ponovno ispituje balističke rakete

Iran je u utorak izveo pokusno ispaljivanje balističkih raketa iz podzemnih baza na nekoliko mjesta na svom teritoriju radi “odvraćanja”, objavila je službena novinska agencija Irna.

Ti pokusi, izvedeni u sklopu vojnih vježba, trebaju pokazati da je Iran spreman “odvratiti svaku prijetnju uperenu protiv revolucije, režima i teritorijalne cjelovitosti zemlje”, navodi Irna. To ispitivanje raketa, kojih se tip i domet ne navode, potvrđeno je na službenoj internetskoj stranici Čuvara revolucije, elitne iranske vojske koja je sudjelovala u vježbi.

Rakete su ispaljene iz podzemnih baza. Sjedinjene Države su 17. siječnja objavile da Iranu uvode nove sankcije zbog njegova programa balističkih raketa. Ta informacija je objavljena ubrzo nakon ukidanja glavnine međunarodnih sankcija, sukladno dogovoru o iranskom nuklearnom programu koji su u srpnju 2015. postigli Teheran i velesile, među kojima i SAD.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je osudilo nove američke sankcije ocijenivši ih “nelegitimnim jer iranski balistički program nije predviđen za nošenje nuklearnih bojnih glava”. Iranska televizija je početkom siječnja objavila snimke podzemne baze s raketama dometa 1700 km. Iran je u listopadu uspješno ispitao barem jednu takvu raketu, čime je, smatraju UN-ovi stručnjaci, prekršio rezoluciju iz 2010. kojom se toj zemlji zabranjuje korištenje balističkih raketa iz straha da ne bi bile opremljene nuklearnim glavama.

You may also like