Iran: Pompeo neće imati utjecaja na nuklearni sporazum

 Iran je umanjio mogući utjecaj imenovanja Mikea Popmea za novog američkog državnog tajnika na nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila iz 2015., rekavši da se radi o unutarnjoj stvari SAD-a.
“Te promjene i smjene u Trumpovoj vladi nisu nikakava novost”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.

“Ono što je Iranu važno je američka politika u globalnim pitanjima i njihova interakcija s nama”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio da šef američke diplomacije Rex Tillerson odlazi s dužnosti i da će ga naslijediti sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Bivši časnik i kongresnik iz Kanzasa, koji je središnju obavještajnu agenciju vodio posljednjih 14 mjeseci, u prošlosti je imao tvrđi stav od Tillersona prema nuklearnom sporazumu koji je ukinuo većinu sankcija Iranu u zamjenu za usporavanje njegova nuklearnog programa.

Uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom, on je u siječnju donio odluku o produženju sporazuma, ali i upozorio da to čini posljednji put. Europska unija također je u siječnju objavila da ostaje pri postignutom sporazum i da ga Iran poštuje.

You may also like