Iran odbio provjeru vlastitih postrojenja

IAEA
 Iran je u utorak odbacio poziv Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da dopusti inspekciju dva svoja postrojenja što sada može pouzročiti nove probleme u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

“Ako IAEA nastavi s ovakvim pristupom to može prouzročiti probleme u bilateralnim odnosima”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Najavio je kako će Iran “adekvatno” odgovoriti ako UN-ova agencija za atomsku energiju ne pristane na “konstruktivni pristup”, prenijela je iranska agencija Isna citirajući Mousavija. Diplomatska misija Irana u Beču u kojemu je sjedište IAEA također je upozorila kako bi zahtjevi što ih postavlja ta agencija mogli dovesti do ponovne krize u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

Više od četiri mjeseca Teheran odbija dopustiti IAEA pristup dvjema lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen. Inspekciju je zatražio čelnik IAEA Rafael Grossi što su poduprle Njemačka, Velika Britanija i Francuska. Iran svoje stajalište opravdava tvrdnjom da ovaj zahtjev nadmašuje ovlasti agencije ističući kako bi IAEA trebala djelovati na zakonit, neutralan i politički nepristran način koji neće biti na tragu “insinuacija” obavještajnih službi izraela, kazao je Mousavi.

On je zahtjev IAEA nazvao “postupkom za žaljenje” dodajući da iza njega zapravo stoji “cionistički režim čije je neprijateljstvo prema iranskom narodu poznato diljem svijeta”. Iran te Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i SAD u lipnju 2015. godine potpisali su sporazum čiji je cilj bio spriječiti Teheran da proizvodi nuklerano oružje no američki predsjednik Donal Trump povukao je SAD iz tog sporazuma i započeo svoju kampanju protiv Irana unatoč protivljenu europskih saveznika.

U znak odgovora na taj potez Iran je od 2019. godine počeo ignorirati ključne odredbe sporazuma.

You may also like

0 comments