Iran očekuje provedbu sporazuma do kraja godine

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči rekao je u ponedjeljak da očekuje da će se do kraja godine provesti povijesni dogovor sa šest svjetskih sila o smanjenju iranskoga atomskog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija. “Nadajmo se da će prije kraja godine doći dan provedbe (dogovora)”, rekao je Arakči novinarima nakon sastanka s višim dužnosnicima SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke i Francuske u Beču.

Američki predsjednik Barack Obama službeno je u nedjelju zatražio od svoje administracije da pripremi suspenziju američkih sankcija Iranu, na temelju nuklearnog sporazuma kojeg su 14. srpnja potpisali Teheran i velike sile. U nedjelju je završilo razdoblje od 90 dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se odobrava taj diplomatski ugovor.

Europska unija također je u nedjelju usvojila zakonodavni okvir za ukidanje sankcija Iranu, na temelju nuklearnog sporazuma zaključenog u srpnju, pod uvjetom da Teheran ispuni svoje obveze, objavila je visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini. Ta odluka ipak predstavlja ključnu etapu u pokretanju povijesnog dogovora kojeg su u srpnju u Beču potpisali Iran i velike sile s ciljem sprečavanja Teherana da izradi atomsku bombu.

You may also like