Iran očekuje nove američke sankcije

Iranci se u ponedjeljak pripremaju za ponovno uvođenje američkih sankcija dok traju prosvjedi protiv ekonomskih teškoća i korupcije koji slabe vladu predsjednika Hasana Rohanija.

Zadnjih dana nekoliko gradova bilo je poprište sporadičnih prosvjeda i štrajkova, kao posljedica sve veće zabrinutosti i osjećaja bijesa prema političkom sustavu. Pritisak raste uoči povratka ekonomskih sankcija o kojima je odlučio Donald Trump nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz povijesnog nuklearnog sporazuma koji su 2015. postigli Teheran i velike sile.

Američki državni tajnik Mike Pompeo obećao je da će se SAD “pobrinuti da se poštuju sankcije” čiji će prvi val stupiti na snagu u utorak u 6.01 sati. Te bi mjere mogle jako opteretiti ekonomiju koja je već u problemima, s visokom stopom nezaposlenosti i inflacijom. Iranska valuta rial izgubila je gotovo dvije trećina vrijednosti u šest mjeseci.

U pokušaju izlaska iz krize, Rohani bi u ponedjeljak u 19.15 sati u televizijskom govoru trebao iznijeti plan protiv pada valute i utjecaja sankcija. Njegova je vlada u nedjelju već najavila ublažavanje mjera uključujući tečaj riala. Mjenjačnice, zatvorene u travnju, trebale bi se ponovno otvoriti iako će strogo nadzirati.

Pod pritiskom vjerskih dužnosnika da se djeluju protiv korupcije, sudske vlasti najavile su uhićenje viceguvernera i šefa odjela mjenjačnice Središnje iranske banke Ahmada Arahšija, uz još nekoliko dužnosnika i službenika.

You may also like