Iran obogaćuje uran 20 posto

Početak
 Iran je započeo obogaćivati uranij na 20 posto, objavio je glasnogovornik vlade Ali Rabiei o tom prekoračenju sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama koji je odredio postotak od 3,67 posto./vc_column]

Obogaćivanje je počelo „prije nekoliko sati“ u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, južno od prijestolnice Teherana, objavio je Rabiei, a prenosi agencija dpa. On je istaknuo i da je taj proces u skladu s novim nuklearnim zakonom koji je nedavno izglasan u parlamentu.

Njime se omogućuje godišnja proizvodnja 120 kilograma uranija obogaćenog na razini od 20 posto, a državnoj atomskoj agenciji se dopušta proizvodnja 500 kilograma slabije obogaćenog uranija mjesečno. Sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila zahtijevao je da Iran, u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, ograniči proizvodnju slabije obogaćenog uranija koji se koristi u civilne svrhe.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma, Iran je objavio da više nema obveze prema tom ugovoru i od tada je nekoliko puta prekršio njegova ograničenja.

You may also like

0 comments