Iran ne namjerava odustati od razvoja raketnog programa

Iran neće obustaviti razvoj programa raketnih projektila usprkos prijetnjama novim američkim sankcijama u cilju usporavanja rada na tom programu, izjavio je u petak iranski ministar obrane Husein Dehgan.

“Program razvoja raketnih projektila nije predmet nikakve rasprave, to je crta ispod koje se ne može ići”, rekao je ministar i podsjetio da je spomenuti program dio aparata iranske unutarnje sigurnosti i da predstavlja ključnu zaštitu protiv prijetnje koju u regiji utjelovljuju snage sunitske džihadističke Islamske države. Taj program, istaknuo je, ni na koji način nije povezan s pregovorima koji su prošle godine zaključeni između Irana i SAD-a te ostalih zemalja o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa.

Amerikance ipak nervira ponašanje Irana, odnosno testiranje projektila, jer to smatraju provokacijom. U listopadu je Iran izveo uspješan test raketnog projektila. Prema riječima visokog američkog dužnosnika, u pripremi je novi paket sankcija protiv Irana ukoliko se nastavi rad na programu. Ukoliko SAD ustraje u svojoj nakani, bit će to prve sankcije Iranu od potpisivanja nuklearnog sporazuma.

You may also like

0 comments