Iran je najsigurnija zemlja za ulaganja

Iran je najsigurnija zemlja svoje regije koja otvorenih ruku prima strana ulaganja, rekao je u utorak u Rimu iranski predsjednik Hassan Rohani. “Iran je najsigurnija zemlja, najstabilnija zemlja čitave regije”, rekao je Rohani pred skupom talijanskih i iranskih poslovnih ljudi, drugi dan posjeta Italiji.

Rohani je također rekao da je otvaranje njegove zemlje stranim ulaganjima nacionalni prioritet koji dijele svi dijelovi društva i iranske institucije. Šef talijanske vlade Matteo Renzi koji je u ponedjeljak navečer imao službenu večeru s iranskim predsjednikom, trebao bi tijekom sljedećih mjeseci posjetiti Iran u cilju jačanja gospodarskih odnosa, objavio je iranski predsjednik na Twitteru.

Prije toga, u veljači, talijansko gospodarsko izaslanstvo posjetit će Iran. “U Iranu postoji golema potreba za ulaganjima i znanjem”, rekao je predsjednik talijanske agencije za vanjsku trgovinu Riccardo Monti. Dobri diplomatski odnosi daju “određenu prednost” Italiji ali postoji “red za ulaganja” u Iran, upozorio je. “Pozivamo vas da ulažete a dajemo vam stabilnost i jamstva da ćete imati povrat vaših ulaganja”, rekao je Rohani, predstavljajući poslovnim ljudima Iran kao zemlju u “središtu ogromnog tržišta”.

Nakon poslovnog foruma, iranski predsjednik posjetio je Vatikan i susreo se s papom Franjom koji je izrazio želju za mirom na Bliskom istoku. Rohani i papa Franjo razgovarali su četrdesetak minuta. “Puno vam zahvaljujem na vašem posjetu i nadam se miru”, rekao je Papa, dok ga je Rohani zamolio da moli za njega. “Iznimno mi je bilo drago susresti vas”, kazao je Rohani.

Rohani koji se nalazi u četverodnevnom posjetu Italiji i Francuskoj u srijedu odlazi u Pariz. On pokušava ponovno izgraditi odnose sa Zapadom i promovirati svoju zemlju kao stup stabilnosti u regiji.

You may also like

0 comments