Home Geopolitika Irak zabranio Al Jazeeru

Irak zabranio Al Jazeeru

by Agencije

Iračke vlasti zatvorile su ured Al Jazeere u Bagdadu, optuživši tu katarsku satelitsku tv-mrežu za poticanje nasilja i sektaštvo.

Povjerenstvo za komunikacije i medije (CMC) uputilo je pismo medijskoj mreži Al Jazeeri u kojoj je obavještava da povlači licencu za rad ureda te da na godinu dana zatvara sve urede tv mreže u toj zemlji.

Odluka je, kako se navodi u dopisu, donesena 24. ožujka zbog “stalnih prekršaja i medijskog jezika kojim se poticalo nasilje i sektaštvo”. Tv mreža sa sjedištem u Dohi u srijedu je u priopćenju objavila da nije prekršila pravila te da nije prestala profesionalno i objektivno pokrivati događaje.

Iračke su vlasti u više navrata kritizirali Al Jazeeru jer je, navodno, svojim izvještavanjima pogodovala sunitskoj džihadističkoj grupi Islamskoj državi, o njoj izvješćujući pozitivno, a o šijitskoj iračkoj većini negativno. Strani zaposlenici tv mreže otprije ne mogu ući u Irak jer su vlasti pooštrile uvjete za izdavanje viza, rekao je za AFP šef iračkoga ureda Al Jazeere Valid Ibrahim.

Related Posts