Home Geopolitika Irak traži preispitivanje Trumpove odluke

Irak traži preispitivanje Trumpove odluke

by Agencije

Irak je od SAD-a zatražio da preispita zabranu ulaska Iračana u zemlju, nazvavši tu odluku “pogrešnom”, prenosi u ponedjeljak Reuters pozivajući se na priopćenje iračkog ministarstva vanjskih poslova.

“Neophodno je da nova američka administracija preispita tu pogrešnu odluku”, stoji u priopćenju. Podsjećajući na njihovu neprekinutu suradnju u ratu protiv Islamske države, ministarstvo je potvrdilo želju Iraka da “osnaži strateško partnerstvo između dviju zemalja”.

Irački parlament je međuvremenu, ishodom glasovanja o tom pitanju, zatražio od svoje vlade da “uzvrati” na uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljana šest većinski muslimanskih zemalja.

Trumpov ukaz od petka naišao je na ljutite reakcije u Iraku gdje je raspoređeno više od 5000 američkih vojnika koji iračkoj vojsci i kurdskim snagama pomažu u ratu protiv IS-a.

Vladin dužnosnik u Bagdadu je za Reuters kazao da bi se u ponedjeljak ili u utorak irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Džafari trebao sastati s američkim veleposlanikom i prenijeti mu svoje zgražanje zbog te odluke. Irački premijer Haider al-Abadi još se nije oglasio.

Europska komisija se protivi diskriminaciji i trenutačno analizira hoće li uredba koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump o zabrani ulaska državljana iz sedam većinski muslimanskih zemalja pogoditi Europljane, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Ovo je Europska unija i mi ne diskriminiramo ljude na temelju državljanstva, rase ili vjere i ne samo kada je posrijedi politika azila nego i sve druge politike. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker stalno ponavlja našu privrženost tim načelima”, rekao je Schinas.

“Naši odvjetnici su u kontaktu s našim europskim i ostalim partnerima i mi ćemo osigurati da naši građani ne budu diskriminirani”, dodao je Schinas.

Schinas je dodao da Komisija dobija proturječne informacije o tome odnosi li se američka uredba o zabrani ulaska i za građane koje imaju dvostruko državljanstvo, od kojih je jedno europsko.

Related Posts