Irak proglasio pobjedu u Faludži

Iračke snage zauzele su u nedjelju posljednju četvrt Faludže koju su držali borci Islamske države (IS), pa je zapovjednik operacije proglasio kraj bitke za taj strateški važan grad.

Premijer Haider al-Abadi proglasio je pobjedu nad IS-om u Faludži prije više od tjedan dana, ali su se borbe u gradu nastavile, uključujući četvrt Golan. “S ovog mjesta objavljujemo da je središnja četvrt Golan očišćena od terorista i prenosimo iračkom narodu sretnu vijest da je bitka za Faludžu gotova”, rekao je general bojnik Abdul Wahab al-Saidi na državnoj televiziji.

Najmanje 1800 militanata ubijeno je u operaciji zauzimanja Faludže, dodao je.Iračkim snagama je u četverotjednoj ofenzivi pomagao SAD. Prema procjenama UN-a, iz grada je evakuirano više od 82.000 civila, a još 25.000 bi moglo biti u bijegu. Bjeguncima iz Falluje zabranjen je ulazak u Bagdad, koji se nalazi samo 60 kilometara dalje.

Brojni Iračani smatraju nepopravljivim središtem sunitske pobune i svakoga tko se ondje zatekao u trenutku napada doživljavaju kao pristašu Islamske države. Širom zemlje raseljeno je više od 3,4 milijuna ljudi.

You may also like