Home Geopolitika Irak počeo osvajanje Mosula

Irak počeo osvajanje Mosula

by Agencije

Iračke snage počele su novu ofenzivu u četvrtak da istjeraju militante Islamske države iz njihova ključnog uporišta Mosula, rekao je viši vojni dužnosnik.

Cilj novog napada je “oslobađanje” istočnog sektora Mosula od IS-a, rekao je Abdul Amir Rašid, zapovjednik vladinih snaga u Mosulu. “Vladina vojska, savezna policija i snage za borbu protiv terorizma počele su drugu fazu operacije kako bi potpuno oslobodile istočnu stranu Mosula”, Rašid je rekao za novinare.

Sredinom listopada, vladine snage uz podršku koalicije pod vodstvom SAD-a i kurdskih boraca počele su dugo čekanu operaciju zauzimanja Mosula od IS-a.

Irak je tada rekao da su dijelovi Mosula preuzeli od džihadista. Napredak je zadnjih tjedana bio usporen zbog protunapada militanata u naseljenim mjestima i lošeg vremena.

Premijer Haider al Abadi rekao je ovaj tjedan da bi preuzimanje potpune kontrole u Mosulu, posljednjem urbanom uporištu u Iraku, moglo trajati tri mjeseca.

Pretpotavlja se da ekstremististi drže tisuće Iračana u Mosulu i oko njega kako bi ih iskoristili kao živi štit. Mosul, drugi po veličini irački grad, u rukama je IS-a od sredine 2014.

Related Posts