Irak bi mogao odgovoriti na turske napade

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Džafari rekao je u srijedu da bi njegova zemlja, bude li prisiljena, mogla vojno odgovoriti na turske upade na sjever Iraka.

Turska je u prosincu rasporedila zaštitnu postrojbu u tom području kako bi pojačala sigurnost vojnog logora u kojem njezini vojnici uvježbavaju iračku miliciju za borbu protiv sunitske ekstremističke skupine Islamske države (IS). Djelomice se povukla nakon prosvjeda i priznala je lošu komunikaciju s Irakom.

Irak je privržen miroljubivom i diplomatskom putu kako bi izbjegla krizu sa susjednom Turskom, rekao je al-Džafari, no ustvrdio je da su sve opcije otvorene. “Ne bude li drukčijeg rješenja osim vojnog, tada ćemo prihvatiti to rješenje. Budemo li prisiljeni boriti se i braniti naš suverenitet i bogatstva, bit ćemo prisiljeni boriti se”, rekao je ministar novinarima u Bagdadu.

Turska je u prosincu rasporedila 150 vojnika u svojoj vojnoj bazi Bašika na sjeveru Iraka zbog čega je Bagdad optužio Ankaru za kršenje suvereniteta i formalno je tužio Vijeću sigurnosti UN-a. Turska je zatim povukla dio vojnika u drugu bazu unutar obližnje autonomne pokrajine Kurdistana i obećala je nastaviti povlačenje iz pokrajine Ninive.

You may also like

0 comments